ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МРРБ разпространи снимки от инспекцията на интерконектора с Гърция

МРРБ снимки газова връзка

Регионалното министерство разпространи снимки от инспекцията на българската част на междусистемната газова връзка Гърция-България, която направиха служебните министри на регионалното развитие Иван Шишков и на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в сряда, 10 август. Двамата посетиха газоизмервателна станция Стара Загора, Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и Диспечерски център в село Стамболийски и заявиха, че са установили недовършени строително-монтажни дейности.

След инспекцията на обекта от служебната власт констатираха технически пропуски и забавяне на дейностите. Назначени са всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора, които трябва да докладват за извършените строително-монтажни работи. Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че във връзката не е открит природен газ. А регионалният министър Иван Шишков сравни интерконектора с луксозна сграда с мебели, до която обаче няма ток и добър достъп. Алексиев декларира, че ще бъдат положени усилия връзката да бъде завършена до началото на отоплителния сезон. Преди това обаче бяха изказани опасения, че тя може да не заработи през октомври.

Вчера енергийният министър Росен Христов посочи, че интерконекторът с Гърция се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември. Той коментира, че противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивидинети, служебното правителство не само, че не се опитва да спре интерконектора, а е впрегнало всички усилия, за да може газовата връзка с Гърция да бъде пусната в срок. Той обвини кабинета "Петков", че не е упражнявал достатъчен контрол, което е довело до забавяния и липса на конкретна информация. По проекта имало сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта. 

От компанията "Ай Си Джи Би" (ICGB), която развива проекта за газовата връзка между Гърция и България, съобщиха преди ден, че са входирали в Министерството на регионалното развитие и благоустройството актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до началото на търговската експлоатация на съоръжението. Проектантът уверява, че всички основни строителни дейности по реализация на проекта са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани успешно с реални количества природен газ. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци. Всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара. Тече изпълнението на съпътстващи дейности, които нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложените дейности по проект. 

По-късно днес предстои среща в президентството "за изясняване на реалното състояние и необходимите действия за довършване на газовата връзка с Гърция". Държавният глава Румен Радев ще разговаря със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – "Авакс", и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа – "Ай Си Джи Би". В срещата ще участват служебният премиер Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният регионален министър Иван Шишков.

Преди дни Радев заяви, че диверсификацията в енергетиката е негов приоритет, както и на служебното правителство. По думите му въпреки тежкото наследство – документално и техническо, служебният кабинет ще направи всичко възможно интерконекторът да заработи възможно най-скоро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст