ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приливна вълна от пандемични измами в САЩ

свят

По време на най-мощното пандемично настъпление, когато вирусът принуди бизнеса да спре работа, Конгресът и федерални агенции на САЩ отпуснаха около 5 трлн. щ. долара по три пакета, които трябваше да задържат на повърхността националната икономика. Парите се превеждаха с минимални ограничения и и надзор. Програмите, които увеличиха помощите при безработица, плащаха на компаниите да задържат служителите си на трудов договор и предлагаха "пандемични" заеми, разчитаха на почтеността на бенефициентите. Резултатът обаче е: мощна вълна от измами, вероятно най-голямата в историята на Америка, при която милиони долари са били откраднати от хиляди хора, пише "Ню Йорк таймс".

И трите програми вече са прекратени, но все още няма официална оценка за размера на откраднатите от тях пари или от всичките правителствени пакети като цяло. Министерството на правосъдието досега е обвинило лица за измама в размер на около 1 млрд. долара и разследва други казуси за още 6 млрд. долара.  

Някои от най-странните и, на пръв поглед, най-очевидни схеми за измама са, както следва:

– 29 щати са платили обезщетения при безработица на един и същи човек;

– Служител на пощенска станция е получил заем от 82 хил. щ. долара за бизнес, наречен "Американски пощенски услуги".

– едно лице е изтеглило десет кредита за десет несъществуващи фирми за обновяване на бани като е използвало имейл адрес на магазин за бурито. 

Прокурори свидетелстват, че програмата за подпомагане на дребния бизнес е давала право на кандидатите да получат авансово заем до 10 хил. щ. долара преди офиса на Администрацията за дребен бизнес да реши дали да отпусне по-голяма сума. И дори нечия молба да бъде отхвърлена, в повечето случаи кандидатите са можели да запазят първоначално получените пари. А злоупотребилите с въпросните грантове по-скоро няма да бъдат осъдени, защото  "10 хил. долара не са достатъчно основание за затвор".

В някои "ъгли" на Интернет са били обсъждани схеми за измами, като мошениците са предлагали помощ срещу част от получените средства. Някои бенефициенти са използвали парите по предназначение: за погасяване на ипотеки или за вноски за лични превозни средства. Мнозинството обаче са действали безскрупулно и алчно и са се ориентирали към покупки на яхти и имения, "Ролекс" за 38 хил. щ. долара или търговска карта "Покемон" за 57 хил. долара. 

Днес, две години по-късно, властите все още проверяват десетки хиляди случая на измама. 500 души работят по свързани с пандемията нарушения в почти две дузини правителствени агенции, плюс разследващи от ФБР, тайните служби, инспектори на пощенските услуги и на Националната агенция по приходите. Агенти на министерството на труда все още обработват 39 хил. казуса. Офисът на Администрацията за дребен бизнес проверява два милиона молби за заеми. Федералното правителство е внесло обвинения срещу 1500 лица за измами, свързани с пандемични програми, а повече от 450 души вече са били осъдени. 

Главният "пандемичен" обвинител Кевин Чембърс от министерството на правосъдието коментира, че "предстоят години и години работа по измамите".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст