ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гълъб Донев: Деца, вие сте пазителите на българските букви

Национално съвещание на МВР Гълъб Донев

Деца, вие сте съвременните пазители на българските букви. С тези думи служебният премиер Гълъб Донев откри учебната година в столичното 60-о Основно училище "Св. св. Кирил и Методий". Той благодари за възможността да се завърне отново в своето първо училище. "Вълнението, което изпитвам в този първи учебен ден, е като това, което изпитах преди почти 50 години, когато за първи път прекрачих прага на това училище", каза премиерът. И допълни, че това е едно от най-старите училища в София и в България.  "През 1842 г. на 1 септември Поп Георги Величков събира група момчета в задната стая, прилепена до селската механа, за да ги учи на четмо и писмо", припомни министър-председателят. И отбеляза, че именно в това училище се е научил да чете и пише. Научил се е и да отглежда цветя. "Имаше конкурс за най добре отгледано цвете в саксия, включих се в четвърти клас и в пети го спечелих с бегонията, която отгледах", разказа Донев.

По думите му отглеждането на цветя изисква грижа, внимание, упоритост и много обич. "Вашите учители с упоритост, търпение и обич отглеждат у вас, в умовете и сърцата ви, любовта към знанието. Учители, бъдете търпеливи да отгледате любовта, да разцъфне цветето на знанието в умовете и сърцата на вашите ученици. Родители, вие сте третият невидим участник в класните стаи. Бъдете опора на вашите деца", апелира премиерът. Децата той призова да пишат на кирилица, да опознават и изучават родния ни език. "Може би чуждите думи ще ви се сторят модерни, но българските думи са тези, които ще ви държат силно свързани с вашите родители и вашата страна", категоричен е Донев.

Той подари на училището икона на Св. св. Кирил и Методий и получи като подарък пано с негови снимки от времето, когато е бил възпитаник на школото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст