Столицата на Казахстан отново се нарича Астана

астана

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е подписал указа за преименуване на столицата на републиката от Нур Султан на Астана, което в превод от казахски означава "столица". Това обявиха от пресслужбата на държавния глава.

"Град Нур Султан – столицата на Република Казахстан, е преименуван на град Астана – столица на Република Казахстан. Този указ влиза в сила от деня на неговото първо официално публикуване", се казва в документа.

На 17 септември президентът Токаев подписа закон за внясяне на поправки в конституцията на страната, според които столицата на Казахстан се връща предишното наименование – Астана. Освен това, според измененията в основния закон, срокът на пълномощията на държавния глава се ограничава на седем години без право на преизбиране.

В 1997 година първият президент на страната Нурсултан Назарбаев пренесе столицата от Алмати в град Акмола, който през 1998 година беше преименуван на Астана. На 23 март 2019 година сегашният държавен глава Касим-Жомарт Токаев подписа указ за преименуването на Астана на град Нур Султан в чест на Назарбаев. Денят на столицата – 6 юли, се отбелязва в Казахстан като официален празник. Тогава властите в мегаполиса са похарчили за промяната в печатите, бланките и табелите около 30 млн. тенге или 63 хил. долара по днешен курс. 

Нур Султа̀н

 (дословно: „Светъл владетел“), е столицата на Казахстан от 1998 година. Градът е разположен по бреговете на река Ишим. Възстановяването на предишното му име Астана става, след като президентът Касим.Жомарт Токаев одобри инициативата на група депутати през септември 2022 година.

Населението на града е около 1 228 800 души, с които е на второ място в Казахстан след Алмати – предишната столица на Казахската ССР от 1927 до 1991 г. и след това на независим Казахстан до 1997 година. След избирането на Астана (1998 г.) за столица на независим Казахстан там се преместват парламентът, президентството и всички останали централни държавни институции. Градът е най-голямата строителна площадка в Средна Азия, като в него е съсредоточена 1/4 от строителството в страната. В столицата с бързи темпове се издигат големи обществени, културни, жилищни и бизнес сгради, а заедно с това се наблюдава висок темп на растеж на населението на града и развитие на градската инфраструктура и икономика.

В София една улица се нарича“Астана”

През декември 2018 година една улица в центъра на София бе наименувана "Астана". Тя се намира в началото на Южния парк, в непосредствена близост до моста на влюбените на НДК, между хотел „Хилтън”, музей „Земята и хората” и Музея за съвременно българско изкуство.

Предложението за наименованието беше внесено в Столичния общински съвет от инж. Симеон Славчев и кметът на район „Триадица” и беше прието през март същата година. Името на улица "Астана" в София се даде по повод на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Казахстан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст