ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Граничари изведоха лодка с 38 мигранти от Черно море

мигранти

Граничари изведоха лодка с 38 мигранти от водите на Черно море до пристанище Каварна тази сутрин. Операцията е била извършена в координация с "Фронтекс".

Групата се е представила за сирийци и афганистанци. Сред мигрантите е имало 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, от които едно е бебе, съобщиха от Гранична полиция.

Ивайло Николов –един от координаторите на многоцелевата морска операция "Черно море 2022“ – обясни, че тази сутрин в 6.25 часа бил засечен плавателен съд в района на Шабла. Той не е отговарял на изпращаните съобщения от контролната система и държал курс към Румъния. Веднага към него бил изпратен гранично-полицейски кораб и гранично полицейски наряд на граничното полицейско управление в Каварна.

В 10.00 часа гранично-полицейският кораб успял да прехвърли на борда на плавателния съд проверяваща група. Тъй като времето било лошо, мигрантите не са били прехвърлени своевременно на гранично-полицейския кораб. Затова проверяващата група останала на борда и и осигурила безопасното плаване на кораба до пристанище Каварна. В 15.10 часа лодката акостирала в Каварна, но преди това горивото й свършило и тя трябвало да бъде заредена от гранично-полицейския кораб.

На пристанище Каварна на мигрантите били направени медицински прегледи и към момента лицата са в добро здравословно състояние, като жените и децата са още в болницата в Каварна.

Докато е траяла операцията – през цялото време е била поддържана връзка с румънската брегова охрана, тъй като тя е партньор на България в рамките на многоцелевата морска операция „Черно море 2022“.

Смята се, че мигрантите са тръгнали от място, на изток от Босфора, а по-конкретно от турския град Шиле. Последният случай на заловени мигранти по море от българска страна е бил през 2014 г., а в Румъния – през 2017 година, обявиха от Гранична полиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст