ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руските дезертьори са добре дошли в Германия

граница между Финландия и Русия

Германия е готова да приема руски дезертьори, обяви вътрешният министър Нанси Фезер. Неговият колега – германският министър на правосъдието Марко Бушман не само го подкрепи, но написа в "Туитър", че всеки руски гражданин, който мрази пътя на Путин и обича либералната демокрация, е добре дошъл в Германия.

Германските медии отчитат, че от началото на войната в Украйна до този момент над 500 000 руски граждани са напуснали родината си и са се преместили в страни членки на Европейския съюз.

В същото време Европейската комисия обяви, че ЕС трябва да изготви обща позиция за молбите за визи от руснаци, опитващи се да напуснат родината си заради кризата. Крайното решение за визите обаче остава в правомощията на страните членки.

Балтийските държави – Литва, Латвия и Естония обявиха, че от съображения за сигурност няма да предоставят убежище на руснаци, които бягат от обявената мобилизация в родината си. Полша също връща руски граждани от границите си.

Финландия приема руснаци с Шенгенски визи, но от Хелзинки предупредиха, че правителството им подготвя решение, с което ще ограничи така наречения руски туризъм.

Съветът на ЕС вече отмени споразумението с Русия за визово облекчение и усложни процедурите по издаване на визи за руски граждани. В същото време в Русия в над 40 големи града бяха организирани протести срещу обявената частична мобилизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст