ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцария сложи край на европейския експеримент на отрицателни лихви

банки

Националната банка на Швейцария (SNB) повиши лихвените проценти със 75 базови пункта и качи кредитните разходи над нулата за първи път от почти осем години насам. Решението бе взето на редовното съвещание на швейцарските парични стратези на 22 септември – ден след третия пореден лихвен акт на Федералния резерв от същия порядък. Това е най-агресивното затягане на паричната политика на швейцарския оазис за последните две десетилетия и качва базовата лихва на страната на 0.5 процента.

Увеличението отговаря на средната прогноза на икономистите, анкетирани от агенция "Блумбърг" преди съвещанието на централните банкери, но някои пазарни играчи все пак останаха изненадани, защото очакваха по-голяма стъпка от цял процент. Поради което швейцарският франк падна рязко, обезценявайки се с 1.8% към еврото – до 96.79 сантима, а по-късно в обедната европейска търговия се повиши леко до 96.71 сантима за едно евро.

Председателят на SNB Томас Йордан каза на репортерите в Цюрих след съвещанието с колегите си, че "не изключва по-нататъшни лихвени повишения, ако те са наложителни за гарантирането на ценовата стабилност в средносрочен план". Той допълни, че екипът му е готов да интервенира при необходимост на валутните пазари. 

Решението на швейцарските централни банкери слага край на продължилия цяло десетилетие европейски експеримент на отрицателни кредитни разходи. В глобален план единствената централна банка с минусови лихвени проценти е "Бенк ъф Джъпен", която часове преди швейцарската си колежка остави базовата си лихва на минус 0.1 процент.  

За да помогне за адаптирането към положителни лихвени проценти, SNB реши също да "разслои" плащанията по банковите депозити на поискване: до определен таван финансовите институции получават новата лихва, а над него се начисляват нула процента. Централните банкери обещаха също "мерки за абсорбиране на ликвидността" при паричен излишък.

Лихвеното увеличение на Швейцария е второ за последната година когато около 90 други банки качиха лихвите, за да се преборят с препускащата инфлация. Швейцарските парични стратези се опитват да овладеят ценовия ръст от над 3%, който все пак е само част отколкото в съседните държави. Доста по-стабилно е и швейцарското стопанство: новата прогноза на SNB е за около 2% ръст на БВП през тази година – под юнските предвиждания за 2.5 процента. Инфлационните очаквания са за средно 3% през 2022-а с последващо охлаждане до 2.4% през 2023-а и 1.7% през 2024-а.    

Една от причините за по-ниската инфлация в Швейцария е силната валута. От 2021-а швейцарският франк повишава пазарната си оценка към еврото и през последните месеци преодоля паритета и вече е по-скъп от единната европейска валута.

Следващото лихвено решение на SNB ще е на 15 декември, защото, за разлика от Европейската централна банка, швейцарските централни банкери заседават веднъж на три месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст