ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преговорите с “Газпром” са неизбежни

росен христов (БНТ)

Режим на тока няма да има. Не трябва да имаме и притеснения дали държавата ще остане без газ.

Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Българската национална телевизия. От думите му стана ясно, че недостиг на синьо гориво не се очаква, страната ни участва в търгове за втечнен и тръбен газ, заради което за отоплителния сезон България ще има достатъчно количество от горивото.
Министър Христов добави, че чрез преговори ще се опитаме да запазим вече достигнатото ниво от 250 лева за мегават на час. По отношение търга за тръбен газ, който ще се проведе днес, 27-ми септември, Христов разясни, че той се прави с цел доставките на излишни количества газ, основно от съседни на нас държави или такива, в които разполагаме с транзитни системи, да минава по същите тръбопроводи, през които до сега се осъществяват доставки на синьо гориво за страната ни.
Той акцентира върху това, че в момента получаваме газ от Гърция и Турция и че те биха могли да ни осигурят допълнителни количества от горивото. На въпрос дали гърците ще ни продават руския газ, от който България се е отказала, министърът на енергетиката бе категоричен, че ние не сме се отказали от руския газ и припомни, че сме възобновили отношенията си с "Газпром Експорт", но до момента новини от тях все още няма.

Христов допълни още, че въпреки липсата на отговор, преговорите с Газпром са „неизбежни“, тъй като в тяхно лице стои потенциален доставчик на важното гориво. От друга страна се водят преговори с алтернативни доставчици с цел сигурни количества от синьото гориво. Министър Христов подчерта, че „колкото количество газ на оптимална цена можем да вземем от всички потенциални доставчици, толкова по-добре за нас“.

Попитан – дали с избора си на несигурен доставчик не се вкарваме в капан, предвид усложнената обстановка около войната в Украйна, министър Христов увери, че текат преговори и с други доставчици. По думите му целта е да се осигурят необходимите количества от газ. А ако можем да разчитаме на всички, предложили добри оферти, ще имаме къде и да продаваме, защото няма опасност да бъдем „залети“ от евтин газ.

Росен Христов приключи темата за газа, като заяви, че "Булгаргаз" продължава да пуска заявки към "Газпром" и въпреки получаваните от тях откази, България ще продължи да изпълнява своите ангажименти в рамките на договора. По повод възможността да се води арбитражно дело с "Газпром", Росен Христов изтъкна, че никой няма желание да се стига дотам и увери, че държавата ни се стреми да бъде добросъвестен партньор в изпълнението на договора. Според него това е най-добрата защита, която можем да имаме, при постъпили потенциални претенции от ответната страна.

Запитан дали съжалява за отказаните договорени шест танкера с втечнен газ, министърът категорично заяви, че не може да се съжалява за нещо, което не е било реално. Той обясни, че страната ни не е имала шанс да ги вземе.

От думите на Христов стана ясно, че страната ни ще участва на търг за слотове, обявен от Гърция. Освен това за такива ние преговаряме и с Турция, като искаме конкретна оферта от доставчиците с цел получаване на синьо гориво на най-изгодни цени. Христов изрази мнение, че е грешно да искаме оферти за танкери, при положение, че няма подходящо място за тяхното разтоварване.

Накрая служебният министър за пореден път подчерта, че газ – на каквато и да е цена – не върши работа на никого, защото при по-скъп газ компаниите не могат пълноценно да работят. В момента се разработва законопроект, включващ мерки, при които са предвидени компенсации за газ, насочени към най-нуждаещите се. Пример за такава мярка Христов даде с подпомагането на предприятията, които се ангажират с икономии и енергийна ефективност.

Господин Динев

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст