ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австрия е на второ място по размер на вложенията в България

пазари

Република Австрия има нов посланик у нас. Андреа Икич-Бьом вече връчи копия на акредитивните писма на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова. На срещата е потвърдено желанието за продължаване на активния двустранен политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството  между двете страни във всички сфери от взаимен интерес.  

Възможността за задълбочаване на търговско-икономическите връзки, инвестициите във важни високотехнологични сфери, както и засилването на сътрудничеството в областта на образованието, културата и науката също са били във фокуса на срещата. Отчетена е била и успешната интеграция на българската общност в австрийското общество и нейното добро сътрудничество с австрийските институции.

Като важна цел и за двете страни е продължаването на съдействието за европейската интеграция на региона на Западните Балкани. Посланик Икич-Бьом е потвърдила и подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България.

Стокообменът ни расте през последните години, с изключение на пандемичната 2020-а, когато е отчен спад от 2.1 на сто. През миналата година износът на български стоки към тази страна са били на 1.34 млрд. лева, което означава ръст от 28.2 на сто спрямо 2020-а. Вносът пък е бил в размер на 1.87 млрд. лева, като се увеличава с 15.9 на сто. Търговското салдо обаче остава отрицатнелно през годините. 

И през шестте месеца на тази година продължава тази положителна тенденция. Експортът ни се увеличава с 36.4 на сто, а импортът на австрийски стоки – с 26 процента. 

Австрия заема водещи позиции по инвестиции в пет страни от региона на Югоизточна Европа (България, Хърватия, Словения, Румъния и Босна и Херцеговина). Към края на 2020 г. размерът на преките чуждестранни инвестиции от австрииски фирми у нас възлизат на 4. 60 млрд. евро, с което страната се подрежда на второ място (след Нидерландия) по размер на вложенията в България.  По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 7 проекта с австрийско участие.

Австрийските компании са сред водещите в класацията на 100-те най-големи чуждестранни инвеститори в България. Австрийските инвестиции в България са концентрирани в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст