ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Двете лица на цензурата – Алла Пугачова и Роджър Уотърс

пугачова путин

От най-популярните личности в обществото обикновено се очаква  да имат активна позиция и дават тон срещу всяка нередност, защото посланията им достигнат до милиони. Това направиха естрадната звезда Алла Пугачова, която е може би най-известната жена в Русия, и съоснователят на „Пинк Флойд“ – Роджър Уотърс. Двамата са от различни страни на барикадата, но си изпатиха еднакво, защото дръзнаха да захапят горещия картоф – войната в Украйна.

Благодарение на социалните мрежи те не само бяха залети с тонове помия и заплахи,  но и загубиха пари. Защото са се възползвали от две от основните си права, гарантирани от Хартата на ООН за човешките права, от Европейската конвенция за правата на човека и от де що има конституции по света – свобода на мисълта и свободата на изразяване.

Пугачова категорично осъди войната на президента Владимир Путин в Украйна и заяви, че „руските войници умират за илюзорни цели, обикновените хора страдат, а Русия се превръща в световен парий“. Според нея

всички, които вярват на руския президент са роби.

Тя дори публикува призив към руското министерство на правосъдието да я сложи в списъка с чуждестранни агенти, в който е вписан и нейният съпруг.

След тази публикация, върху певицата се стовари „народния гняв“ в най-грозната му форма. И то с такава интензивност, че малко по-късно бе съобщено, че Алла е отлетяла с двете си деца и с еднопосочен билет към Израел. Излишно е да се споменава, че концертите й са отменени, а имоти, които е възнамерявала да продаде, са загубили огромна част от стойността си и сега се предлагат на безценица.

Руските власти предприеха репресии срещу артистите, които критикуват войната, а впоследствие и мобилизацията и започнаха да ги глобяват. Критиците дори са представени в държавните медии като предатели на родината.

През седмицата бе съобщено, че всички музикални изпълнения на Алла Пугачова, братята Валерий и Константин Меладзе, Полина Гагарина, Ани Лорак, група „ВИА Гра“ и още десетина артисти, са свалени от руския ефир, защото са критикували „специалната военна операция“. В

черния списък на руските радиостанции

са включени дори Мадона и Лейди Гага, защото също отправяли упреци към Кремъл.

По този повод Пугачова написа в Инстаграм: "Боже мой! Каква благословия е да бъда мразенa от тези хора, които не можех да понасям. Ако ме харесваха, това щеше да означава, че съм пяла и живяла напразно. Причината е ясна. Нека си скърцат със зъбите. Крепостни бяха, роби станаха!"

Роджър Уотърс също се сблъска с хули и омраза в световен мащаб. Той, за разлика от Пугачова, хвали Кремъл и смята руската политика за изключително справедлива. Музикантът твърди, че вината за войната в Украйна е на западните правителства и на САЩ, а доказателствата за потенциалните военни престъпления на Русия са лъжи и пропаганда. Той дори заяви, че властите в Украйна са го поставили в черен списък с хора, които трябва да бъдат убити, защото защитават Русия.

Само преди девет години легендарният китарист бе канонизиран за български светец, защото от сцената в София поиска оставката на Пламен Орешарски, правителството му и зле скалъпената коалиция между БСП на Сергей Станишев и ДПС на Лютви Местан. Днес всички негови адепти се обърнаха срещу него!

За капак на всичко, според Роджър Уотърс

Америка е най-злата от всички държави и надминава останалите по злина десет пъти.

„Ние избиваме повече хора. Месим се в изборите на други народи. Ние, американската империя, вършим всичко това“, смята легендарният музикант.

Заради подобни изказвания много хора, дори от феновете, му го нарекоха „заблуден“ и „изкукуригал“. Заради силната обществена реакция срещу позицията му,  музикантът се оказа принуден да отмени два свои концерта в Полша.  Може би едва ли това ще бъдат единствените му отменени концерти.

Авторката на този текст не приема позицията на Уотърс, но не отрича правото му да има такава позиция. Както и тези, които не са съгласни с мнението на Алла Пугачова, не бива да отричат правото й на мнение. Просто и двамата са сложили пръста си на вратата преди да се затвори и сега си търпят болката. Това, разбира се не означава, че хората трябва да спрат да се изказват, а че светът е станал прекалено докачлив и нетолерантен. И, ако тази тенденция се продължи, в обществата ще се натрупа все повече гняв и раздразнение, които никога не са добър начин за решаване на проблемите.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст