ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Закриването на специализираната прокуратура е грешка

Иван Гешев

Трафикът на хора, пране на пари и киберпрестъпността бяха сред акцентите на двудневен работен семинар в Поморие, организиран от фондация „Ханс Зайдел“. В дискусията участваха и главните прокурори на България и Бавария. На срещата бе коментиран и казусът с хакерската атака на „Български пощи“, зад която има данни, че стоят руски хакери.

"Магистратите в Бавария са много добре обучени в сферата на киберсигурността, затова имаме и постоянно взаимодействие както с тях така и с други колеги, и по отношение на правната рамка във всяка една от държавите срещу киберпрестъпността. Това е важно за сигурността в целия Европейски съюз", каза главният прокурор Иван Гешев.

„Говорихме с колегите за нещо, което е водещо в целия ЕС, с всички прокуратури и съдилища – това е специализацията. Това е един от основните механизми и инструменти за ефективно правосъдие и борбата с престъпността“, посочи той.

"Нивото на киберсигурност в България е ниско, успяваме да изпреварим хора, които се опитват да правят дигитални атаки, каза Борислав Сарафов", зам.-главен прокурор.

„Всъщност все повече стават администраторите на облачни услуги, все повече информация се качва в различни „облаци“ във виртуалното пространство, което го прави по-уязвимо за дигиталните атаки. Именно затова работата ни по киберпрестъпления става все по-важна", обясни той.

Бяха обсъдени и други теми като сътрудничество по наказателни дела, и сътрудничеството между прокуратурите във връзка с международната правна помощ.; Обсъдени бяха теми като трафик на хора, работа по киберпрестъпления и праве на пари.

"Във времето, в което живеем, можем да оцелеем в Европа само ако си сътрудничим много тясно и обменяме постоянно опит", каза Волфганг Грюндлер, главен прокурор на Бавария.

„Това сътрудничество се изразява и в многобройни съвместни групи за разследване. Това разследване може да е успешно само ако имаме взаимно доверие и познаваме правните норми и правосъдната система на съответната страна. Вече договорихме посещение на български прокурори в централното звено в Бавария, което разследва киберпрестъпност“, допълни той.

Главният прокурор Иван Гешев говори и за мигрантския натист и трансграничната престъпност.

„Не става въпрос само за трафик на мигранти, а става въпрос и за политики на ниво ЕС, също на ниво конкретна държава, също и за борба с престъпността. Хората, които наричаме мигранти са по-скоро жертви, те бягат или от война или по някакви други икономически последствия. Проблемът е в трансграничната престъпност. Трябва да има специализирани органи, които да се борят с това, а ние нашите ги закрихме. Резултатът е трагичен, виждат го не само българските граждани, но не само в сегмента миграция, а също и на ниво наркотици, телефонни измами, резултат, за който някои казват, че е реформа", посочи Гешев. 

"Обади ми се министър, който каза, че в Бургас има проблем в отделните болници и местата, в които се съхраняват починали лица, с неустановен произход, от намерени такива починали лица – мигранти. Те са намерени от ловци и други хора, които са на територията на цялата Бургаска област. Това е един детайл като последствие от всичко това, което изброих. Отговорността за това обаче не е на съдебната власт“, каза още Иван Гешев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст