Подготвят се промени за пасищата, за да се ползват от реалните животновъди

крави

В открита дискусия със земеделските производители ще подготвим конкретни предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които да улеснят пасищата да се ползват с предимство от реалните животновъди. Това заяви заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков на среща във Велико Търново със земеделци и браншови организации от Северна България. Това е втора дискусия по темата, след като такава бе проведена през септември и в Стара Загора.

Животновъдите са направили конкретни предложения за законови промени, свързани с разпределянето на пасища от държавния и общинския поземлен фонд. Целта е с тях да бъде избегнат субективният елемент и предимство да имат животновъдни обекти от съответното населено място. Стопаните настояват представители на браншовите организации от животновъдния сектор да участват в комисиите по разпределение на пасищата.

Земеделските производители са представили конкретни казуси и са споделили притесненията си във връзка с изкупните цени на млякото и поскъпването на фуражите. „Всички въпроси трябва да се коментират открито“, е коментирал Крум Неделков.

„Ще придвижим законопроекта в посока, която да даде предимство на животновъдите и местните стопанства, като се използват данни за геолокация на животновъдния обект от Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните“, е отбелязал заместник-министър Неделков. Той е призовал земеделските производители да следят активно работата по законопроекта и след внасянето му в Народното събрание.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *