Радев е обнадежден за статута на Тараклийския държавен университет

Тараклийски университет "Григорий Цамблак"

Президентът Румен Радев е обнадежден, че България и Молдова ще намерят "удовлетворяващо за всички страни решение" за статута на Тараклийския държавен университет.

"Като културно-образователен и духовен център на българската общност. като важен елемент за задълбочаване на приятелството между нашите страни и народи", посочи той.

Президентът Радев се срещна в Кишинев с президента на Молдова Мая Санду.

Тя увери, че молдовските власти полагат грижи за повишение на стандартите на обучението в Тараклийския университет.

Преди това газопреносните оператори на двете страни сключиха споразумение, което ще позволи на Молдова да получава природен газ от Гърция и Турция през България.

Молдова ще може да получава регазифицирано втечнено синьо гориво от Гърция и Турция през България. Споразумение за това сключиха днес в Кишинев молдовският и българският газопреносен оператор в присъствието на президентите Мая Санду и Румен Радев.

"В резултат на войната на Русия срещу Украйна сме изправени пред изпитания не само за нашата сигурност, но и за нашите социални системи, и пред растящата инфлация. Можем да устоим само ако сме солидарни и работим заедно", каза президентът Радев.

Споразумението с България идва след като руският монополист "Газпром" оряза едностранно октомврийските доставки за Молдова с 30 процента и заплаши, че ще ги прекрати напълно, ако Кишинев не изплати дълговете за поскъпналото гориво.

След като беше подписан двустранният договор, президентът Румен Радев разясни, че газ за Молдова може да се доставя през трансбалканския газопровод и през газовата ни връзка с Гърция.

"Ние протягаме ръка към Република Молдова и нейния народ в трудно положение. Може 15 милиарда куб.м. на година да вървят от юг на север по този тръбопровод. Отделно 3 милиарда, а при определени условия и повече между системната газова връзка между България и Румъния. По този начин Република Молдова може да получи достъп до втечнен газ от терминалите в Гърция и в Турция", посочи Радев.

България може да помогне и с доставките на електроенергия за Молдова. Страната ни е третият по големина нетен износител на електроенергия, припомни Радев. Държавният глава съобщи, че РСМ ще получи от ЕК 80 милиона евро за доставки на електроенергия и България е готова да ѝ я осигури, като допълни:

"Обсъдихме с президента Санду и възможностите да се активира този механизъм и за Република Молдова".

"Нашето бъдеще е в Европа, близо до България", каза след срещата си с Румен Радев президентът на Молдова Мая Санду. Страната продължава да поддържа Украйна, не признава руската анексия на територии. Тази война нанесе големи щети на целия континент, а Молдова е в най-тежката си енергийна криза, призна Санду.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *