Инфлацията е овладяна заради успокояването на цените на енергията

Никола Стоянов министър на икономиката

Инфлацията у нас е овладяна в голяма степен благодарение на успокояването на цените на енергоносителите, заяви пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. След пиковите инфлационни стойности от септември той очаква по-добри показатели за октомври.

Никола Стоянов призова компенсациите за тока да бъдат продължени до края на 2023 година. "Помощите за бизнеса трябва да продължат и те не са просто да се помага на бизнеса, а за да е конкурентен нашият бизнес. Защото и другите държави помагат на техния бизнес, трябва и ние да помагаме и сега имаме шанс да завземаме пазарен дял на много пазари, тъй като в Европа затварят компании заради липсата на енергия, светът ще преструктурира икономически, а ние имаме шанс", каза Стоянов.

Според него обаче компенсациите не трябва да се изплащат на всички компании, а само на тези, в които стойността на енергията формира голяма част от разходите им за продукцията. "Има компании, които – да, ползват скъп ток, но и цените на стоките им са се вдигнали на международните пазари и те реализират свръхпечалби, а ние има помагаме", поясни той.

Относно държавната помощ от 25 стотинки за литър гориво Никола Стоянов заяви, че тя ще продължи, докато свършат средствата, отделени за нея. Оттам нататък е решение на парламента дали ще бъдат отделени нови средства или не. "Аз лично се надявам да паднат цените на горивата и тази мярка да се обезсмисли. Да, тя свърши хубава работа през лятото, но времената се променят. Хубаво би било бюджетът да си я спести", посочи той.

Той защити предложението на служебното правителство за удължаване на Бюджет 2022. "Идеалната ситуация е да имаме редовно правителство с бюджет, какъвто го вижда то, отразяващ политиките, които залага това правителство. Сега, обаче, трябва да внимаваме да не счупим държавата", изтъкна той.

Ако Народното събрание одобри изпращането на военна помощ за Украйна, страната ни би могла да изпрати ново производство чак след няколко години, защото към момента всичките ни компании имат договори и пълен производствен план за 2-3 години напред, каза още Никола Стоянов. Той допусна, че е възможно българско ново оръжие да достига до Украйна през трети държави.

Министерството на икономиката работи по развитието на две индустриални зони, за които да бъда привлечени инвеститори, които да ползват ресурсите у нас. "Искаме да нанесем карта на природните богатства и карта на предприятията, които ги обработват. Ще добавим и жп картата и карта на безработицата по региони, така че да идентифицираме две индустриални зони, които ползват метали", обясни той.

Работи се и по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които да създадат условия за привличането на по-малки инвеститори в по-малките населени места. "Ако всяка година в град като Видин успяваме да привлечем 3 компании с по 70-80 места и това продължи като устойчива тенденция, ви гарантирам, че до 5 години много хора ще се върнат по родните си места", заяви Стоянов.

Водят се разговори със Саудитска Арабия за сътрудничество в минния и животновъдния сектор.

Според Никола Стоянов световната икономика в момента се преструктурира и България е в изгодна позиция с шансове за икономически скок.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *