ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МААЕ: Има признаци, че Северна Корея подготвя ядрен опит

ким чен ун

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че се наблюдават все повече признаци, че Северна Корея се готви да извърши първия си ядрен опит от 2017 г., предаде ДПА.

"Надяваме се да не се стига дотам, но, за съжаление, индикациите сочат друго", заяви директорът на МААЕ Рафаел Гроси в Ню Йорк. "Това е нещо, което буди силно безпокойство у всеки, защото ще бъде поредното потвърждение, че си имаме работа с ядрена програма, която се развива на пълни обороти, и то по доста притеснителен начин."

Наблюдатели от месеци изразяват загриженост, че след поредицата ракетни изпитания, извършени от Северна Корея в последно време, най-вероятно предстои тя да извърши и първия си от почти пет години ядрен опит.

От юни МААЕ съобщава за активност на полигона Пунгери, на който между 2006 и 2017 г. КНДР извърши шест пробни ядрени взрива.

Правителството в Пхенян е с наложени тежки международни санкции заради ядрените си оръжия и програмата си за балистични ракети.

Тази нощ Северна Корея отново извърши ракетни изпитания. От провинция Кануон по посока на Японско море бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег, съобщи агенция Йонхап, като се позова на командването на южнокорейската армия.

По-рано бе съобщено, че КНДР е изстреляла една балистична ракета.

Двете ракети са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, предаде агенция Киодо, като се позова на южнокорейската армия и японски правителствен източник. Няма данни за разрушения, посочи японският представител.

Това е 28-мото ракетно изпитание на Северна Корея за тази година, отбелязва Киодо.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст