ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-големите акционери излизат от “Градус” АД

Градус АД

Големи промени се подготвят в най-големият производител на птиче месо в България – "Градус " АД. Това оповестиха от компанията в прессъобщение, изпратено до медиите.

Сложната глобална икономическа и политическа обстановка изискват стратегическо визионерство и управленска проактивност и са от решаващо значение за устойчивото развитие на една компания. Всяка икономическа криза дава неподозирани възможности при добър анализ на риска и ясен план за действие, отбелязват от публичното дружество.

В светлината на тези исторически залози “Градус“ планира стратегически промени в своята организационна структура на управление. В унисон с установените от десетилетия добри корпоративни практики от Западна Европа се предвижда създаването на Консултативен съвет (Advisory Board), който да е професионален коректив на съвета на директорите. Там ще влязат професионалисти с безупречна репутация и богат професионален опит, което е сериозна заявка и гаранция, че компанията ще премине плавно през сложната икономическа несигурност. С тези свои действия „Градус“ заявява готовността си за следване на утвърдените западноевропейски корпоративни практики, които гарантират финансова стабилност, ускорен растеж и защита на акционерите в дружеството и са логичния следващ етап от развитието на компанията след придобития публичен статут през 2018 година.

Промените се извършват с цел постигане на по-ефективно и ефикасно управление на дружеството в контекста на амбициозните планове за бъдещо разрастване и надграждане на добрите финансови резултати, постигнати до този момент.

Важна и решителна стъпка в развитието на „Градус“ е планираното излизане от управителните органи на най-големите акционери на дружеството – Иван Ангелов и Лука Ангелов. "Погледът в бъдещето е насочен към предаване на управленските функции на новото поколение млади, образовани и мотивирани професионалисти в комбинация с опитни и доказани в корпоративния свят мениджъри", отбелязват от компанията. Пост в съвета на директорите ще заеме Ангел Ангелов, който притежава отлично образование, безупречна бизнес етика и дългогодишен професионален опит в холдинга. Другият член ще е Бистра Коцева, професионалист с дългогодишен опит в сферата на финансите и бизнес комуникациите и е добре позната на финансовия сектор у нас. Третият е Георги Бабев, който в момента е независимият член на борда на директорите.

При така предложената структура независимите членове в съвета на директорите ще са мнозинство, което гарантира прозрачност за акционерите и спазване на най – добрите европейски практики за корпоративно управление. Тези промени предстои да бъдат разгледани от Съвета на директорите по инициатива на изпълнителния директор и ще бъдат предложени за гласуване на акционерите, става ясно от прессъобщението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст