ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Даваме военна помощ на Украйна

Парламент Народно събрание сграда

Комисиите по външна политика и отбрана подкрепиха проекторешенията на "Демократична България" и на ГЕРБ страната ни да предостави военна помощ за Украйна. Тази подкрепа се изразява в предоставянето на оръжие, боеприпаси и техниха. Беше решено също така България да потърси възможност това, което ще предоставим като военна подкрепа да бъде заместено с по-модерни образци въоръжение от съюзниците ни в НАТО.

Решенията минаха с гласовете на ГЕРБ, ПП, ДСБ, ДПС. БСП и "Възраждане" бяха против.

След едночасова почивка двете комисии се събраха отново, за да изчистят финалния текст на решението, което още утре ще влезе за гласуване в пленарна зала. И двете проектопредложения са за предоставяне на военна помощ на Украйна – оръжия, боеприпаси и техника, както и за реализиране на втория етап по закупуване на осем нови изтребителя F-16. На заседанието присъстват министърът на външните работи Николай Милков, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В проекторешението на ДБ е записано България да изготви пакет за военна помощ за Украйна в срок до 14 дни и да предложи споразумение с Украйна, което Народното събрание да ратифицира. В проекторешението е включено също в срок до 10 дни да бъдат проведени консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и в срок до месец да внесе Програма за превъоръжаване на армията.

Военният министър Димитър Стоянов вече оповести, че Украйна иска зенитно-ракетни комплекси и оперативно-тактически ракети. България към момента има два дивизиона С-300, единият пази АЕЦ "Козлодуй", а другият – столицата.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че ще изчака решението на депутатите. Ако бъдат задължени да направят анализ какво оръжие можем да дадем, Министерство на отбраната няма да даде нито зенитно-ракетните комплекси, нито тежко въоръжение, от което България, явяваща се гранична държава по конфликта в Украйна, има нужда. От въоръжението с отпаднала необходимост, обявено от МО, Украйна не се интересува, стана ясно още от думите му. Той опроверга лидера на БСП, според която в бюджета има заложени пари за самолети "Грипен", тъй като все още се събират оферти от съюзни държави за самолети, които да ползваме, докато влязат на въоръжение F-16.

Докато чакат Комисията по външни работи да изготви становище за военната помощ, Комисията по отбрана прие и проекта на инвестиционен разход за придобиване на вторите осем F-16.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст