Индийската ONGC иска да участва в новия оператор на „Сахалин-1“

нефт

Индийската ONGC планира да уведоми руското правителство за намерението си да запази дял в проекта "Сахалин-1" и да участва в новия му оператор. Това е съобщил за ТАСС председателят и управляващ директор на ONGC Раджеш Сривастава.

„Това определено ще бъде направено“, е казал той в кулоарите на конференцията на Adipec, отговаряйки на зададен въпрос относно участие в новия оператор на проекта. Според него за компанията е важно да участва в проекти в Руската федерация.

Президентът на Русия Владимир Путин на 7 октомври подписа указ за създаването на нов оператор на проекта "Сахалин-1", който стана ООО "Сахалин-1", регистрирано в Южно-Сахалинск. Правителството на Руската федерация назначи дъщерно дружество на Роснефт –  Sakhalinmorneftegaz-shelf, за управляващо дружество на новия оператор. Чуждестранните участници в "Сахалин-1" трябва да информират руското правителство в рамките на един месец за съгласието си да получат дял в новия оператор или да откажат.

Делът в "Сахалин-1", който няма да бъде прехвърлен на чуждестранен участник, ще бъде продаден от правителството на руско юридическо лице в рамките на четири месеца от датата на решението.

Делът на ONGC Videsh в проекта е 20%, Exxon Neftegas (дъщерно дружество на ExxonMobil) държи 30%, Rosneft – 20%, а японската Sodeco – 30 процента.

Японското правителство възнамерява да запази участието си в проекта "Сахалин-1", който Москва реши да прехвърли под руска юрисдикция. Вчера японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура обяви, че искането на правителството е предадено на Sodeco. „След като проучихме детайлите на указа на президента на Русия и свързаните с него процедури, ние потвърдихме намерението си да запазим участието си в проекта „Сахалин-1“. В тази връзка се срещнах с ръководството на Sodeco и му предадох молба да разгледа този проблем по положителен начин“, заяви Нишимура. Министърът също така подчерта важността на проекта за енергийната сигурност на Япония. Основният акционер на Sodeco, чиито членове са частни компании Japex, ITOCHU, Marubeni, Inpex, е правителството на Япония. До 95% от петрола на Япония идва от Близкия изток. В същото време Япония в момента не внася петрол от "Сахалин-1".

Делът на бившия оператор на проекта – Exxon Neftegaz, дъщерно дружество на американската корпорация ExxonMobil, беше 30%. През март той обяви решението си да се оттегли от „Сахалин-1“ на фона на започналите военни действия в Украйна. През август компанията обяви, че е в процес на прехвърляне на оперативните дейности на своя дял в Сахалин-1 на друга страна, без да я назовава. 

Американската петролна компания ExxonMobil смята, че решението на Руската федерация да прехвърли проекта "Сахалин-1" под руска юрисдикция и да създаде нов руски оператор, нарушава нейните права. Тя обяви това във финансовите си отчети за третото тримесечие. „Не очакваме нови материални разходи, свързани с изтеглянето от Руската федерация“, заяви изпълнителният директор Дарън Уудс.

 

„Сахалин-1“

е един от най-големите офшорни инвестиционни проекти в Русия, реализиран съгласно условията на споразуменията за разпределение на продукцията (PSA) (влезли в сила през 1996 г.).

Нефтът от проектните находища се изпраща в действащия сушен пречиствателен комплекс Чайво на остров Сахалин. След това се изпомпва през тръбопровода до терминала за износ на петрол в Де-Кастри в Хабаровски регион и до танкерният флот, чрез който суровината се изпраща до потребителите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст