Депутатите дадоха старт на връщането на хартиената бюлетина

Избори

Депутатите от Комисията по правни върпсои приеха предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на „БСП за България“, „Възраждане“ и „Демократична България“. С 11 гласа "за" и пет "против" правната комисия прие текста на БСП и по този начин даде старт на връщането към гласуването с хартиена бюлетина.

Текстът бе подкрепен от БСП, ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" получиха за своите промени в ИК 11 гласа "за" и 5 "против". А "за" този за ДБ бяха 13 депутати, само трима от "Възраждане" се въздържаха. Припомняме, депутатите от "Продължаваме промяната" напуснаха заседанието на комисията веднага щом стана ясно, че промените в ИК влизат в дневния ред. 

Проектът за промени в Изборния кодекс на "БСП за България" предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина, като остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. 

„Възраждане“ предлагат Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами. От "Демократична България" са разписали промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот, те се обявиха против смесения тип гласуване, който предлагат от левицата – с хартия и машина. 

От ГЕРБ-СДС подкрепят хартиената бюлетина. „Български възход“ заявиха, че са за оставане на машинния вот, защото така може да се гарантира в по-голяма степен честността на гласуването. ДПС казаха, че между двете четения ще предложат вариант гласуването да бъде 100% машинно и хартиено, а именно бюлетината да се поставя в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях, като отчетоха, че този модел работи в САЩ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст