ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Подготвя се нова схема за компенсация заради скъпите горива

Бензин бензиностанция

Подготвя се нова схема за подпомагане на физическите лица и бизнеса заради скъпите горива, обяви министърът на икономиката Никола Стоянов. Тя ще е по подобие на схемата са 25 стотинки на литър, но ще бъде финансирана чрез свръхпечалбите на компаниите от сектора, а не от държавния бюджет. Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на подпомагането, но надеждата на Стоянов е от началото на следващата година схемата да е работеща,.

Ако се приемат предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, но ще се осигури подпомагане, обясни министър Никола Стоянов.

Схемата е по подобие на тази за 25 стотинки на литър, но все още не е ясен размерът на сумата за подпомагане и как ще се формира. Този път обаче освен физическите лица, ще се подпомагат и компаниите, а парите няма да идват от хазната, а от свръхпечалбите на компаниите от сектора. Те ще постъпват във фонд, който се администрира от Министерството на финансите.

Помолен за коментар на опасенията, че с износа на петролни продукти, произведени с руска суровина в рафинерията в Бургас, се нарушава дерогацията от Европейския съюз, Стоянов заяви:

"Ако се приемат тези промени, компаниите ще имат право да внесат авансово своя дял и вече тогава ще може да се изплаща таза помощ на литър".

Стоянов коментира и казуса дали е възможен износ на петролни продукти, произведени от рафинерията на "Лукойл" в България.

"Самият текст на дерогацията позволява износ на продукти от България на руски петрол, преработен в България. Забранени са продукти от руски петрол, преработени в Русия, а това няма как да влезе в ЕС", обясни той.

"Ако "Лукойл" не изнася, има два варианта – или тук цените да станат 5-6 лева, или да затворят", каза още министърът.

Цените на петролните продукти в България ще се повишат значително, ако рафинерията в Бургас спре да изнася продукцията си, обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ресорната парламентарна комисия.

По думите му потенциалното спиране на износ ще накара рафинерията да работи с много малък обем, което оскъпява продукцията.

Министърът допълни, че няма нарушение на дерогацията за внос на руски петрол у нас, която страната ни получи за следващите две години въпреки санкциите срещу Русия заради военната агресия в Украйна.

"Самият текст на дерогацията позволява категорично износа от България на продукти от руски петрол, преработен в България. Забранено е за продукти от руски петрол, преработени в Русия, това няма как да влезе в Европейския съюз по никакъв начин", обясни той.

Министърът посочи още, че основният фактор за високата инфлация се измества от горивата към хранителните продукти и логистиката. Той потвърди, че правителството работи по мярка за подпомагане на бизнеса чрез свръхпечалбите на енергодружествата.

Чрез налог върху свръхпечалби трябва да се финансира и продължаването на тавана върху цената на електроенергията за бизнеса. Комисията по енергетика в НС одобри компенсации до 200 лева на мегватчас за следващата година, като разликата до пазарната цена ще се покрива чрез облагане на по-високите печалби на фирмите-производители на ток.

Досега бизнесът беше компенсиран с над 250 лв. за мегаватчас. Решенията на комисията трябва да бъдат разгледани и в пленарна зала.

Битовите потребители на електроенергия трябва да останат на регулирания пазар до 31 декември 2025 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст