Нарастващата консумация на месо – заплашителен световен проблем

консумация на месо

Високата консумация на месо застрашава бъдещите глобални доставки на храна. Това отчита ново проучване на консултантската компания PwC Strategy, озаглавено "Предстоящата устойчива хранителна революция", цитирано от ДПА.

Към днешна дата около 80% от земеделската земя по света се използват за производството на месо – пряко или косвено. В същото време яденето на месни продукти покрива само 11 процента от световната консумация на калории.

Следващ проблем са емисиите на въглероден диоксид, отделяни при производството на месо. Дори и говеждото месо да бъде заменено с пилешко, това ще намали само наполовина емисиите на въглероден диоксид. Ето защо вместо да се яде пилешко, е по-добре да се премине към вегетарианска или веганска диета, отчитат от PwC Strategy.

Консултантите подчертават, че трябва и техниките за прибиране на реколтата и възможностите за доставка да станат по-ефективни, за да се предотврати развалянето на храните по пътя им към потребителя. В момента около една трета от цялата храна се изхвърля поради забавяне и неефективност при прибирането на реколтата.

Не на последно място от PwC Strategy поясняват, че сектор "Хранителна промишленост" е свързан с две трети от глобалното потребление на прясна вода, с три четвърти от замърсяването на водните басейни с хранителни вещества
и с една четвърт от всички емисии на парникови газове.

Ето защо оглед на продължаващото нарастване на населението е необходима спешна промяна в производството на храни, пишат експертите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст