Благодетели на музеи сред топ дарителите на консерваторите в САЩ

междинни избори

Днес, 8 ноември, в Съединените щати се провеждат междинни избори. Резултатът ще окаже голямо влияние върху оставащите две години от президентството на Джо Байдън.

На междинните избори се гласува за Конгрес, който се състои от Камарата на представителите и Сената. Тези гласувания се провеждат на всеки две години и когато попадат в средата на четиригодишния мандат на президента, се наричат ​​междинни. Важни са, защото Конгресът създава общонационалните закони.

Депутатите в Камарата решават кои закони да бъдат гласувани, докато Сенатът може да ги блокира или одобрява, може да потвърждава назначенията, направени от президента и, по-рядко, да провежда разследвания срещу него. Всеки щат е представен от двама сенатори, които са с шестгодишен мандат.

Представителите в Камарата са с 2-годишен мандат и защитават интересите на по-малки райони. Днес се избират всички представители в Камарата, както и една трета от Сената. През последните две години Демократическата партия държи мнозинството както в Камарата на представителите, така и в Сената. Това помагаше на президента Джо Байдън да приеме законите, които искаше.

Предварителните проучвания показват, че демократите имат малка преднина пред републиканците, което прави конкуренцията между тях особено напрегната. Дори и републиканците да спечелят мнозинството в Камарата, много е вероятно демократите да имат превес в Сената.

От 435-те места в Камарата силно оспорвани между двете партии се очертават тридесет от тях. За местата в Сената големите битки ще се водят в Невада, Аризона, Джорджия и Пенсилвания. Очаква се там резултатите на двете партии да са много близки и преди да се обявят окончателните победители, да са необходими дни за внимателното преброяване на гласовете.

Наскоро публикувани данни от OpenSecrets – организацията, която проследява финансирането на предизборните кампании, отчита, че сред най-щедрите дарители на Републиканската партия са благодетели в областта на изкуствата.

Това са Кен Грифин, Лари Елисън и Стивън А. Шварцман. Те са сред 10-те най-големи политически донори на Републиканската партия. Тримата дарители са подкрепили консерваторите със 135 милиона долара.

Разходите за кампанията за междинните избори се очакват да бъдат най-големите досега и да надхвърлят 9.3 милиарда долара, което е с около 30% повече от похарчените средства през 2018 г., отчита Bloomberg.

Стивън Шварцман е главен изпълнителен директор на Blackstone, Кен Грифин оглавява Citadel, а Лари Елисън е основател на Oracle. Тримата имат сериозен принос във финансирането на изкуството.

Миналата година Грифин влезе в новините, когато спечели на търг, "преборвайки" 17 000 души – криптоентусиасти, рядко копие на Конституцията на САЩ за 43 милиона долара. По-късно Грифин даде под наем придобивката на музея на изкуствата Crystal Bridges в Арканзас. Тя е част от уникалната му колекция, която включва творби на Жан-Мишел Баския, Пол Сезан, Джаксън Полък и Джаспър Джонс. От 2015 г. Грифин той е дарил над 260 милиона долара на музеи и арт пространства в САЩ, включително на Музея за съвременно изкуство в Чикаго, където една от галериите е кръстена на него.

Шварцман, който бе щедър дарител на Тръмп в предизборната надпревара през 2020 г., е сред топ попечителите на The Frick Collection. Според уебсайта на музея Шварцман освен че е платил застраховката за експозицията „Небесни тела: мода и католическо въображение“ на Met Costume Institute, подкрепя обновяването на модните галерии на Musée des Arts Décoratifs (Музей на декоративното изкуство). На него е кръстено крило в обществената библиотека в Ню Йорк, която притежава колекция от произведения на изкуството.

Лари Елисън е по-малко видим в музейното пространство, но още от 2010 г. планира да открие частен музей, в който да покаже колекцията си. През 2021 г. той зае две картини на Ван Гог за пътуваща изложба в САЩ и показа притежанията си от азиатско изкуство в музей в Сан Франциско.    

Топ позиции в класацията на Opensecrets заема и търговският магнат от Средния запад Ричард Улилайн, който е финансирал крайнодесни каузи и в същото време е щедър дарител на Природонаучния музей в Чикаго. Такъв е и банковият наследник Тимъти Мелън, който преди това е бил дългогодишен попечител на фондация Andrew W. Mellon – предоставяща щедри грантове, свързани с изкуствата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст