ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Свалиха с референдум кмета на Франкфурт, обвинен в корупция

Петер Фелдман и партньорката му (ФАЦ)

Избирателите във Франкфурт отстраниха с референдум кмета на града Петер Фелдман, срещу когото се води съдебен процес за корупция, предаде Асошиейтед прес.

Властите заявиха, че 95,1 процента от гласувалите на референдума вчера са се произнесли за освобождаване на Фелдман от поста. Социалдемократът е кмет на Франкфурт от 10 години.

Съдебният процес срещу него започна миналия месец, след като през март прокуратурата го обвини в извличане на незаконна изгода. Според прокуратурата неговата партньорка е получавала неоснователно висока заплата като ръководител на детски център, управляван от организация, помагала за набиране на средства по време на кампанията за неговото преизбиране през 2018 г., а в замяна той е планирал да се "отнесе благосклонно" към интересите на организацията.

Фелдман, който отрича да е извършил нещо нередно, отхвърляше през последните месеци призивите да подаде оставка, включително от своята партия. Той каза, че ще напусне поста през януари. Градският съвет обаче гласува за неговото отстраняване. Кметът пренебрегна крайния срок да приеме това решение и така се стигна до референдума.

Фелдман официално трябва да напусне в петък. Неговата заместничка Наргес Ескандари-Грюнберг от партията на Зелените ще изпълнява кметските функции до произвеждането на нови избори, което трябва да стане до четири месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст