По техника и технологии ние сме в средата на миналия век

Мика Зайкова

Г-жо Зайкова, казано библейски, къде се срещнаха и къде не се познаха ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ в безпрецедентната си политическо-експертна среща за изясняване на позиции?

– Получи се нищо, ама от сърце. Това беше един доста добре организиран предизборен пазар. Всеки искаше да изтъкне себе си, говориха си, но не се чуваха.

Вижте цялото видео от интервюто с Мика Зайкова ТУК:

 

Този стил на общуване не датира ли от първия ден на 48-ото НС?

– Така е. Само дето сега не се ругаеха, а говореха усмихнато, любезно. Явно е, че тези две конфигурации – една 10-годишна власт и друга, която за 7 месеца направи доста бели от неопитност, показаха, че нито едната, нито другата става за управление. ГЕРБ изложиха вижданията си в 7 точки на 150 страници, ПП го направиха в 16 точки, където обещанията бяха толкова розови, че да позеленееш.

Но Бюджет' 2022, който беше направен точно от ПП, се изпълнява добре и България покрива Маастрихтските критерии, въпреки огромните и катастрофични критики към него. Добре ли върви според вас този бюджет?

– Да, но дали "Добре" е точната дума – не е сигурно. По простата причина, че през първите две тримесечия имахме сериозни ръстове, но за третото ръстът е минимален – 0.6 процента. Освен това, България не прави изключение от общата икономическа обстановка в света, който е на прага на рецесия. А най-големият хегемон в икономиката САЩ вече е в техническа рецесия – трето тримесечие е със спад, а не с ръст. 

Някои експерти допускат, че голямата рецесия ще засегне големите и ще удари по-скромно малките, сред които е и България.

– Това са измислици. Не може страната да има 67% стокообмен с Германия, която с бързи крачки върви към рецесията, и това да не ни се отрази. Българската икономика се състои от 92% малки и средни фирми, които не разполагат с кой знае какви възможности за инвестиции и развитие. А на хоризонта няма кьорав чужд инвеститор – всички знаят, че в България цари корупция, че съдебната ни система не работи, че много други системи също не работят. По техника и технологии ние сме на ниво "Средата на миналия век". Затова ни трябват инвестиции. Ако на други им трябват икономии, за нас лечението срещу инфлацията и за развитието се нарича инвестиции. Ние чакаме само на НПВУ и на еврофондовете. Законите за НПВУ ги направи екипът на Крум Зарков, а не предишния парламент. Но някой трябва да ги гласува и приеме.

Сегашният парламент вече месец работи на празни обороти. Смятате ли, че връщането на хартиената бюлетина е първи приоритет на нацията?

– Това означава, че 240 народни представители се готвят за избори. Но аз ги питам: с какви очи ще застанете през избирателите и ще ги молите да ви изберат пак? Нямат никакво намерение да правят правителство, било то и експертно, да подсигурят поне някакви инвестиции на страната.

Но как да се случи съгласие, при положение, че едни политически сили влизат в парламента, за да усвояват евросредства и да правят обществени поръчки, а други търсят властта, за да им пречат и да ги разобличават? Как да се смесят водата и олиото?

– Вие сте голям оптимист. Била съм в два парламента и личното ми впечатление е, че едните съжаляват задето не могат да се върнат при тия пари, а другите искат да се докопат до тях.

Да се върнем на срещата между ГЕРб и ПП. Какво извадиха на масата едните и другите?

– Г-жа Атанасова каза, че ПП не са си направили труда да прочетат програмата на ГЕРБ. Аз лично прочетох 7-те опорни точки на ГЕРб и 16-те на ПП. Има позиции, по които си съвпадат, но като дългогодишен финансист впечатление ми направи, че ПП са направили лицеприятни прогнози. Аз също искам пенсията ми да се увеличи с 20%, но казах вече – тази среща беше предизборен пазар.

Ако сметките на ПП са нереалистични, как тогава Бюджет' 2022 се върза и се изпълнява успешно?

– Първо, годината не е свършила. Големите плащания се правят през последните два месеца и аз не със сигурна, че дефицитът ще остане 3.4 процента. Второ – остойностени тези мерки на "Продължаваме промяната", едни твърдят, че са 5 млрд. лв., а други – че са 8 млрд. лв. повече. А срещу рецесия, България вече е изпаднала от развитите страни – вече сме на 68-мо място от 100 наблюдавани държави. Вървим назад. Дефицитът ще бъде увеличен. И не е толкова важно колко ще бъде дългът на България, а кой ще го купи – в момента никой не иска да купува български дълг.

Не се ли дължи това на факта, че държавата ни не работи върху приемане на истински бюджет, а се насочва към удължаване на съществуващия? Тече ли в момента у нас изнудване: няма ли правителство – няма бюджет?

– Според мен това не е вярно. Има две причини служебното правителство да не представи бюджет. Първата е, че то няма право на собствени политики, защото няма зад гърба си политическа сила, която да поеме отговорност за реализирането на тези политики.

Ако все пак служебното правителство внесе бюджет в парламента, той може ли да бъде преработен от експертите на политическите сили в Бюджетната комисия?

– Така е, но това би довело до популистко наддаване. Втората причина е, че не се очертава възможност за редовно правителство и всяко предложение ще се превърна в нов пазар.

Как ли ще погледнат финансовите пазари на България с бюджет месец за месец?

– Или ще ни слагат високи лихви, или изобщо няма да купуват дълга ни. Гърция е страната с вай-висок външен дълг – 189% от БВП, а Италия е със 152% от БВП. Но Гърция е надеждна, защото има стабилна политическа основа, докато в Италия се сменят правителство след правителство и никой не купува дълга им.

Очевидно е, че с първи и втори мандат правителство няма да се получи. Но вече и г-н Борисов набляга на варианта с трети мандат. Дали вече не е скроен някакъв сценарий на постановката?

– Не бих обвинила президента в задкулисие, защото говори пред всички. Той със сигурност няма да даде мандата на ДБ, няма да го даде на „Възраждане“, няма да го даде и на БСП.

Значи, ако извадим от колодата ДПС, остава само генерал Янев?

– Той за мен е много ненадежден, сменя позициите си непрекъснато. Ако му връчат мандата, ще говори с всички, само и само да остане в парламента, защото втори път не го виждам там.

Той може да вижда себе си и като премиер на многоцветен кабинет.

– Дай, Боже, да има правителство, пък макар и за половин година.

Експертът на ИТН Любомир Каримански неведнъж отвори дума за нестандартни решения, които биха помогнали в кризите. Какви биха могли да бъдат те, според вас?

– Първото негово предложение е да се направи анализ на отделните групи – и домакинства, и фирми и да не се дават субсидии на всички, а по необходимост. Според мен условията са назрели за експертно правителство.

Кой ще носи политическата отговорност на това експертно правителство? Преди много години едно такова правителство, на г-н Беров, вкара мутрите във властта.

– Има начин. Например професор Димитър Иванов от Лондон е готов да се опита да състави такова правителство, да подбере истински експерти. Ама никой не го чува.

Казвате, че служебното правителство не трябва да влиза в собствени политики. Защо тогава то удължи скандалната концесия на „Лукойл“ в "Росенец" с още 24 години, въпреки санкциите на ЕС?

– Служебното правителство си позволи още много неща, смени и всички бордове. Мислят да векуват ли? Може и да подготвят президентска власт.

Смятате ли, че е вероятно връщането отново на олигархичния модел на държавен капитализъм, установен в последните 12 години, при който властта разпределя публичните финанси сред подбрани фирми?

– Трагедията е, че това тръгва от върховете на ЕС.

Дали в Германия и Франция президенти и премиери създават кръгове от привилегировани фирми, без това да предизвика скандали и оставки?

– Точно така е. Не говорим за конкуренция, за пазар въобще не става дума.

На каква база отношенията между Бойко Борисов и Румен Радев се затоплиха до неузнаваемост?

– Може би г-н Борисов има от какво да се страхува. А президентът вижда в каква безпътица е България и е готов на компромиси в името на правителство.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST