ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доларът направи каквото можа

валути

Щатският долар е достигнал върховия си потенциал и ще поевтинява през 2023-а, успоредно с доходността на американските държавни ценни книжа, в резултат на очакванията за отстъпление на инфлацията. Това пък ще подкрепи активите на развиващите се пазари, прогнозира "Моргън Стенли".

Доларовият индекс (който отчита пазарната оценка на зелените пари към основните му валутни конкуренти) ще се понижи до 104 пункта през идната година, а еврото ще постигне по-високи финансови резултати от съперниците си, защото инвестиционните потоци към еврозоната ще се възстановят, посочват в анализ за клиентите си анализаторите на щатската банка, ръководени от Андрю Шийтс. Те допълват, че очакват доходността на двугодишните и на десетгодишните щатски облигации да приключи 2023-а на 3.50%, което означава, че кривата на дохоността ще стане значително по-стръмна.  

Предвижданията, че американският долар е постигнал максималния си потенциал за растеж се основават на несигурността около затягането на паричната политика на Федералния резерв на фона на първите признаци за охлаждане на инфлационния натиск отвъд Атлантика. Новите очаквания са, че американските централни банкери ще направят последното си лихвено увеличение през януари 2023-а, а през четвъртото тримесечие ще последва понижение на лихвите. Същевременно, Европейската централна банка ще повиши финално лихвените си проценти през март идната година, смятат експертите на "Моргън Стенли".

Най-агресивните лихвени увеличения на Федералния резерв от поне едно поколение, вкараха долара в мощен възходящ цикъл, като доларовият индекс поскъпна с 19% – най-големият регистриран годишен ръст от 1972-а. Евото пък стана по-евтино от щатската валута за първи път за последните две десетилетия. Облигациите на развиващите се пазари загубиха 15% от пазарната си оценка и прогнозите са те да постигнат сериозен подем през 2023-а заради охлаждането на възходящия лихвен цикъл на развиващите се стопанства. Централните банки на някои от тях започнаха да повишават лихвите си преди партньорите от развитите държави и се очаква те да ги снижат значително. 

Другите ключови предвиждания на "Моргън Стенли" са, както следва:

– препоръчителни са дълги позиции на кроса евро/брит. паунд, както и на новозел. долар/щатски долар;

– очаква се общ доход от 14.1% от кредитните инструменти на развиващите се пазари, който ще се получи от допълнителна възвръщаемост в размер на 5% и от 9.1% принос на щатските ДЦК. На локалните пазари се очертава дори още по-силна обща доходност от 18.3 процента;

– цените на петрола сорт "Брент" ще се повишат до 110 щ. долара за барел до края на 2023-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст