ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само безалкохолна бира за футболните запалянковци в Катар

катар

Световното първенство по футбол в Катар започва на 20 ноември, като отборът на домакините ще се изправи срещу Еквадор в първия мач на стадион "Ал Байт".
Състезанието вече привлече голямо внимание, преди дори да бъде ритната първата топка в Близкия изток, тъй като Катар е първата арабска държава, която ще е домакин на подобен турнир.
След решението на ФИФА Катар да бъде домакин през 2010 г., организаторите разработиха подробен план за улесняване на пристигащите от чужбина, с фокус върху местните закони, които феновете от цял ​​свят ще трябва да спазват по време на престоя си.
Любителите на футбола ще трябва да внимават да следват определени правила, свързани с употребата на алкохол, правенето на секс, спазването на карантината срещу COVID-19 и демонстрирането на принадлежността си към ЛГБТ общността.

Не малко външни министерства разпространиха специални съвети до техните съграждани, пътуващи за първенството до Катар, с конкретни насоки, при които най-важната е да уважават културните и правни различия.
Официалните насоки, разпространени от американските власти, представляват указания какво техните граждани трябва да избягват да правят в Катар, за да не нарушат закона. Те са предупредени да не употребяват наркотици, да не пият алкохол, да спазват строг дрескод.
Още преди началото на първенството проблем за местните власти се оказаха законите за продажба и консумация на алкохол.
Катар е ислямска държава, като алкохол ще се продава и сервира само в лицензирани хотели, барове и ресторанти и то на посетители на възраст над 21 години. Ще се взимат строги мерки срещу внасянето на алкохол в страната, както и срещу пиенето на обществени места.

ФИФА по-рано потвърди, че закупилите билети за мачовете от Световното първенство ще имат право да си поръчат и пият алкохол в специални зони; в периметъра на стадиона преди и след мачовете.
Въпреки това днес, на 18 ноември, ФИФА отхвърли тази информация с ново изявление. Причината – най-вероятно ФИФА е била подложена на натиск от катарското кралско семейство Ал Тани да преразгледа политиките си за употреба на алкохол по стадионите.
„След дискусии между властите на страната домакин и ФИФА беше взето решение да се съсредоточи продажбата на алкохолни напитки на Фестивала на феновете на FIFA, както и на други определени и лицензирани места, като се премахнат пунктовете за продажба на бира на самите стадиони. Мярката няма да засегне продажбата на безалкохолната бира Bud Zero, която ще остане достъпна на всички стадиони на Световното първенство в Катар.
Властите на страната домакин и ФИФА ще продължат да гарантират, че стадионите и околните райони осигуряват сигурно и приятно изживяване за всички фенове.
От Budweiser, официалният бирен спонсор на турнира, веднага дадоха израз на чувствата си, като коментираха в "Туитър": "Е, това е нелепо…", но после го изтриха.
На запалянковците ще бъде позволено да купуват алкохол и да го консумират на определения фестивал за феновете на FIFA в Al Bidda Park в Доха след 18:30 местно време.
По-голямата част от облекчаването на правилата обаче се отнася само за фенове с официални билети и пиенето на алкохол извън предварително одобрените зони няма да бъде разрешено от катарското законодателство.
По отношение мерките срещу COVID-19 Катар обяви на 26 октомври, че ще актуализира своите национални разпоредби преди турнира.
Най-новите правила означават, че посетителите вече не са задължени да представят отрицателни тестове при влизане.

Правителството на Катар също премахна изискването посетителите да изтеглят на цифрово устройство официалното приложение за проследяване на контакти от здравните власти на Катар, Ehteraz, преди да напуснат квартирата си.

Преди от посетителите се изискваше да покажат статуса си на ваксинация в приложението Ehteraz, за да влязат в повечето обществени места, като достъпът бе потенциално ограничен до определени събития. Приложението вече ще е необходимо само за влизане в здравни заведения.
Носенето на маски вече не се изисква по закон на обществени места, като последната мярка премахва изискването за носене на маски в метрото. Покривалата засега са необходими само в здравни заведения и някои офиси.
По отношение на сексуалните контакти катарските власти потвърдиха, че всички действия, които властите смятат за „прекалено интимни“ между мъже и жени на публично място, могат да доведат до арест.
Съвместният живот на двойките, докато не са женени, е забранен в Катар. Има изключения за престой в хотел, което означава, че за мнозинството от феновете на Световното първенство не би трябвало да има проблем. Но за двойките от един и същи пол и хотелът няма да е спасение. Нарушаването на местните закони заплашва извършителите с глоби, с лишаване от свобода, включително с депортиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст