ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Голдмън” мести търговци от Лондон в Милано

пазари

Щатският инвестиционен гигант "Голдмън Сакс груп" прехвърля част от екипа си за търговия на суапови контракти в евро от Лондон в Милано – последният пример за промяна на ролите след BREXIT. Акулата от Уолстрийт иска да подсили европейските си офиси след отделянето на Великобритания от Европейския съюз, твърдят запознати с въпроса лица. Банковият персонал вероятно ще се премести в началото на идната година, а "Голдмън" ще наеме и местни служители, допълват добре информираните източници. Говорител на банката отказва да предостави детайли за броя на пренасочените хора. В момента компанията има около 80 служители в Милано.

Някои от най-големите банки в света са под засилен натиск да преместят търговци от Лондон в градове от Континента, като Париж, Франкфурт и Амстердам. Европейската централна банка обяви още през май, че кредиторите, които създават поделения в еврозоната, все още остават прекалено зависими от операциите си извън региона и констатира, че около една пета от търговските отдели, които контролира, "са изисквали  целенасочени надзорни действия". Което определено е добра новина за Милано и за други финансови центрове от Европейския съюз.

По оценка на експерти от бранша, благодарение на промените в регулаторната рамка, Милано е примамливо място за капиталовите пазари. 

"Джей Пи Моргън Чейз" има около 200 души персонал в Италия и продължава да добавя още служители, твърди добре информирано лице. Инвестиционният банков гигант търсел опитни хора за девет нови длъжности, включително двама изпълнителни директори, един кредитен консултант, а останалите – да съветват клиентите за управлението на активите им. 

"Ситигруп" увеличава италианския си персонал от 2018-а заради BREXIT и заради по-широката стратегия за диверсификация на бизнеса. В момента банката има около 230 служители в Италия.  

Не само кредитни институции местят служители от Лондон. Пан-европейската борса Euronext откри през юни в Бергамо център за обработка на данни, който прехвърли от английското градче  Базилдън. Дейността му покрива обработката на една четвърт от търговията на европейски ценни книжа, по информация на главния изпълнителен директор на тържището.

Милано все още е дребен играч. Около 78% от търговията на инструменти с фиксиран доход е в Лондон срещу 85% преди пет години. Париж е на второ място с около 14% дял.

Някои индивиди с високи доходи, банкери и фондови мениджъри обаче се местят в Милано, отчасти заради благоприятните данъчни условия. Италия разрешава на новите жители да плащат плосък данък в размер на 100 хил. евро за реализираните извън страната печалби или да не внасят данък върху 70% от доходите си. При това положение много италианци биха се върнали у дома, за да се възползват от данъчните облекчения. 

"Номура холдингс" заявява, че иска да се разраства "избирателно" в Милано и неотдавна привлече в редиците си Елена Агости – ветеран от "Голдмън Сакс" и от "Джей Пи Моргън", която ръководи изцяло "дамски" офис от града. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст