ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна срещата в Букурещ на външните министри на НАТО

йенс столтенберг

"Русия остави Украйна на тъмно и студено тази зима. Затова подкрепата ни за страната трябва да продължи. Трябва да помогнем на украинците". С тези думи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри днес срещата на външните министри на страните от Алианса в Букурещ. 

За втори път в рамките на деня Столтенберг подчерта, че НАТО не е част от конфликта, но ще подкрепя Украйна колкото е необходимо и ще защити всяка педя от своята територия.

"Войната на Русия застраши евроатлантическата сигурност и нанесе страдание на украинците, предизвика енергийна и хранителна криза в световен мащаб. Затова да помогнем на Украйна да се защити", заяви на срещата президентът на Румъния Клаус Йоханис. Държавният глава на северната ни съседка коментира, че засилването на присъствието на НАТО в Румъния и Черно море идва навреме и изпраща послание за сигурност.

"Трябва да имаме все по-стратегически подход в региона. Наша отговорност е да изпълним решенията от Мадрид – особено тези, свързани с Черно море и източния фланг на Северноатлантическия алианс", добави Йоханис. 

Срещата на външните министри от НАТО в Букурещ продължава и в този час, но при закрити врата. Сесията се провежда с участието на Финландия и Швеция, които са със статут на държави, поканени официално да се присъединят към организацията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст