ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Арабаджиев: Обявените от Петков кредити няма да бъдат върнати

Цанко Арабаджиев ББР

"Общата сума на банковата провизия на кредитите, които Кирил Петков обяви, е над 300 млн. лв." Това обяви Цанко Арабаджиев, който е изпълнителен директор и член на УС на Българската банка за развитие, в интервю за Нова телевизия. Той поясни, че провизиране на практика означава, че тези 300 млн, лв няма да бъдат върнати. "Във фирмите няма обезпечение", добави още Арабаджиев. 

Той коментира и обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР, като обясни, че при поемането на управлението на банката през 2021 г. са заварили "тежко положение". Арабаджиев каза, че също така са "придобили наследство" по привлечените средства, с които работи банката. "Банките за развитие привличат средства от други по-големи банки за развитие, формирани от различни  държави. Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции са от няколко китайски банки”, обясни още изпълнителният директор на ББР.  “Това не е непременно лошо. Важи за условията, на които са привлечени тези пари”, допълни той. 

Арабаджиев каза, че е станало ясно, че ако банката емитира облигация, с която да замени задължения към китайските банки, без да получава нов дълг и без да увеличава задлъжняването си, то тя би спестила около 10 млн. лв. годишно.

ГЕРБ обвиниха ръководството на банката, назначено от Кирил Петков в качеството му на министър на икономиката, за нанесени щети от 1 млн. лв. Тези пари били дадени от банката за консултантски и адвокатски услуги. 

"Адвокатските кантори, които се занимават с това, са кантори в Лондон. Големият разход е за тях", обясни Арабаджиев. Той подчерта, че адвокатските кантори и инвестиционните банки, са същите, с които работи държавата в лицето на МФ. Те са отговорни за емитирането на държавния дълг. 

Директорът на ББР заяви, че все още не е ясна причината защо е работено с китайските банки. Той поясни, че 150 млн. лв. погасяваме предсрочно към тези китайски банки в следващия месец. Така ефектът ще бъде 2 млн. лв. на година, или между 8 и 10 млн. лв. за целия срок. "Това са пари, които ще дадем по-малко като разход за лихви", обясни следващите стъпки на ББР Арабаджиев. Добави, че банката за развитие има одобрено финансиране в размер на 700 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа. "Договорите с тях ще ги подпишем в рамките на следващите няколко седмици. 700 млн. лв. на цена по-ниска от тази, която се финансира държавата в момента. С тези средства ще можем да подпомогнем бизнеса с по-евтин ресурс", допълни Арабаджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст