ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спор в парламента заради размера на държавния дълг

Парламент

ДПС, "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ-СДС влязоха в разгорещен спор за размера на държавния дълг. Това стана по време на дебата по проекта на декларация, с която се предлага парламентът да призове служебния кабинет да внесе бюджет за 2023 г. 

Проектът е внесен от "Продължаваме Промяната", а подкрепата си за него дадоха от БСП. От двете политически сили коментираха, че без бюджет държавата остава на автопилот и се замразяват доходи и социални плащания.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че няма да подкрепят декларацията. "Твърденията, че държавата се оставя на автопилот и без бюджет, не са верни, защото вчера приехме на първо четене удължаване на бюджета за 2022 г.", коментира той. Карадайъ посочи, че вътре в удължения закон могат да се правят размествания на разходите за сметка на други пера, но в рамките на тези приходи. Той коментира, че трябва да водят и дебат още колко дългове можем да си позволим като държава, кой и как ще ги плаща, дали ще се вдигат данъците и осигурителните вноски. "В момента това са дългове на цената на изборния популизъм, а не с грижа за българските граждани", каза Карадайъ.

Васил Пандов му отговори, като възрази, че не е съгласен, че с този закон за удължаване могат да правят преразпределение на разходи или на приходи. "Практиката на Конституционния съд е ясна, аз съм убеден, че не можем между първо и второ четене да превърнем закона за удължаване в закон за изменение и допълнение на държавния бюджет", заяви той. Пандов добави, че правителството има задължение по конституция да внесе проект на бюджет. 

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров призова да се прекъсва говорещият, когато се говорят лъжи от трибуната. "По време на управлението на правителството "Петков" дългът е паднал с 2 млрд. номинално и като процент от БВП", посочи той.

Асен Василев коментира от своя страна, че тези 15 млрд. са лъжа. "Тази лъжа е казана единствено за да може средствата, вместо да стигат до българските граждани, да стигат до обръчите от фирми", каза той. Също така посочи, че целият дълг, който е бил изтеглен, стои по сметка в БНБ.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пък попита Асен Василев защо предишното правителство не е изтеглило по-евтин кредит – на 2%, още през март, а е оставило служебният кабинет да изтегли на 5% . 

В спора Добрев намеси и темата за цената на газа и посредниците. "За вашата пламенна защита на "Газпром" и договора им в България нямам какво повече да добавя", отговори му Асен Василев. Делян Добрев пък го контрира, като каза следното: "Г-н Василев, вие пак от "Газпром" купувахте, само че заделяхте едни 30 процента върху цената, която всички български граждани плащаха, за вашите посредници". "Г-н Тошко Йорданов вече си плати за лъжите от тази трибуна, г-н Добрев ще си плати също", заяви в отговор Асен Василев. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст