“Майкрософт”: съкращения под съпровода на Стинг

Вечерта на Антоновден “Майкрософт” бил домакин на елитарно събитие: частно парти за петдесетина души, включително висшите мениджъри на компанията, които се събрали да разпуснат, наслаждавайки се на изпълнения на световноизвестния музикант Стинг, свидетелстват запознати със събитието лица. Концертът приключил със студен душ за някои служители на компютърния гиган: на следващата сутрин, докато почти целият фирмен управленски екип бил едва ли не на другия край на света от централата в Редмънд, щата Вашингтон, те научили, че се закриват 10 хил. работни места. Това е най-големият брой съкращения в “Майкрософт” от 2014-а. А обяснението на главния изпълнителен директор Сатя Надела е, че мярката е крайно наложителна за адаптирането на компанията към забавянето на глобалното стопанство.

Тазгодишният Световен икономически форум в Давос се отличава с наситено присъствие на водещи изпълнителни директори на “Майкрософт”. На 17 януари господин Надела даде интервю за “Уолстрийт джърнъл”, в което говори за обещания от компанията изкуствен интелект. А ден по-късно, отново на сцената, той се включи в обсъжданията за насрещните ветрове за технологичния сектор и за необходимостта да се постигне повече с по-малко средства.

Когато гръмна новината за съкращенията, някои служители я описаха като лоша перспектива. И макар че социалните контакти в Давос са част от бизнес-стратегията на основните технологични копорации и събитията се планират в аванс, което прави трудна отмяната им, преобладаващото мнение е, че времето не е било подходящо за спонсориране на концерт на Стинг. Още повече, темата на събитието е била устойчивостта.

Много водещи компании от сектора на технологиите бяха принудени да съкратят хиляди позиции през миналите месеци заради влошения бизнесклима в очакване на икономическо охлаждане, високи инфлационни равнища, растящи лихвени проценти и други фактори.

През миналата година “Майкрософт” проведе няколко вълни от съкращения, но не обяви колко работни места е орязал. Една от тях, започнала през юли 2022-а, е засегнала по-малко от 1% от общата работна сила на компанията от над 200 хил. служители, информира по онова време фирменият мениджмънт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *