Прокуратурата събира данни за NEXO и ще ги прати в САЩ

Иван Гешев

Няма целенасоченост при разследването на работата на Nexo. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

Той уточни, че разследването е образувано септември и са планирани действия за декември. 

“Чух обвинения за някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат американските прокурори и колегите от другите партньорски страни”, добави главният прокурор. 

Гешев допълни, че по казуса събира информация, която ще изпрати на колегите си в САЩ.

“Бих казал, че понеже, разбира се, това е шега, в НС, ако желаят народните представители, могат да променят Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително се проверява кои са техните политически приятели и кого спонсорират и след като се установи или не се установи, че има такива, разследващите, прокурорите да се свържат с тези политици, а може би с НС и да поискат разрешение за конкретна дата”, коментира главният прокурор.

„Правната комисия има право да ме кани по теми, които касаят борбата с престъпността, не по конкретни досъдебни производства, като Конституционният съд е категоричен, че главният прокурор не е длъжен да се явява на тези покани за изслушване в комисия. Аз като представител на Прокуратурата, която е част от държавата, изключително уважавам българските депутати и Народното събрание, което е висш орган в една парламентарна република. Затова се надявам днес да има ползотворна дискусия“.

Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев, преди да вземе участие в работата на правната комисия на НС, която обсъжда въпроси, свързани с дейността на прокуратурата по прилагане на закона.

„В хода на тази дискусия се надявам важните за народа въпроси, като бума на организираната престъпност, това че има наши деца по улиците, убивани от дрогирани шофьори, бумът и възстановяването на телефонните измами и много други въпроси. Те касаят българските граждани и са принципни. Надявам се дискусията да е ползотворна. Комуникацията между отделните власти, освен законодателна и съдебна власт, надявам се в името на българската държава или това, което е останало от нея, защото в противен случай ще дадем лош пример на българските граждани, най-малкото защото и съдебната власт в мое лице и депутатите трябва да дават пример, като спазват Конституцията и законите на страната“, посочи той.

„Ние трябва да даваме пример със спазване на законите, за върховенство на законите“, изтъкна Гешев.

Иван Гешев отговори и на въпрос за разследването, което КПКОНПИ прави срещу бивш вътрешен министър за пране на пари.

“Единственото, което мога да кажа, е, че аз не разполагам с имение, което да се нуждае от градинар”, каза главния прокурор.

„Не съм наблюдаващ прокурор по разследването „Nexo“, поясни той във връзка с разследването около криптобанката. „По случая Nexo ще изпратя информация на моите колеги от САЩ по реда на молбите за правна помощ ще ни бъде оказана помощ, ще им изпратим материали и ще получим съдействие. Ние си вършим работата“, каза още Гешев“.

„Българският НК е формалистичен и се нуждае от промяна, особено в частта си за корупцията по високите етажи на властта“, уточни той.

„Според изследване 73 процента от българите не са чели Конституцията, но над 60% твърдят, че са нарушени правата им. Причината да не следя разследвания се нарича българска Конституция и реформата, която извърши министърът на Бойко Борисов Христо Иванов 2016 година и съответните след това промени в Закона за съдебната власт, които ми забраняват това нещо и нямам такива задължения”, коментира Гешев пред журналисти.

„Задържането под стража не е наказание, излишно е да изнасям лекции по наказателен процес, народните представители трябва да прочетат това, което сме предложели. Със закон от 68-а година не може да се борят съвременни компютърни престъпления. Не отричам пропуските в прокуратурата”, каза главният прокурор.

Той коментира още взривовете около оръжейни обекти и отравянето на Емилиян Гебрев. Разследвани по тези дела са девет лица – руски граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST