ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пребит е секретарят на българския клуб “Цар Борис III” в Охрид

клуб Цар Борис III, Охрид

Секретарят на българския клуб Цар Борис III” в Охрид Християн Пендиков е бил нападнат в заведение в четвъртък вечерта

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев сигнализира във Фейсбук, че е бил пребит Християн Пендиков, секретар на българския културен клуб “Цар Борис III” в Охрид. По думите му Пендиков е в болница, полицията е информирана, европейските институции също ще бъдат уведомени. Ковачев уточнява, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Евродепутатът е разговарял по телефона с министъра на външните работи Буяр Османи във връзка със случая.

Пред NOVA Виктор Стоянов от фондация “Македония” разказа, че секретарят на клуба е бил нападнат в заведение в четвъртък вечерта. “След нападението в заведението Християн е опитал да избяга и е пребит допълнително от трима нападатели, които той лично не познава. Те са го набили, защото са го разпознали като българин и активист”, обясни той. По думите му Пендиков първоначално бил нападнат словесно заради това, че е българин и нямал място в Северна Македония. “След това тримата са започнали да го налагат вътре в заведението”, добави той.

Стоянов съобщи, че секретарят на българския клуб е със средни телесни повреди – счупена челюст, комоцио, спукан прешлен на врата. Предстои му операция в понеделник. Властите в Северна Македония са потвърдили за NOVA, че нападнатият мъж е в болница със счупена челюст и множество травми по главата.

Пендиков разпознава двама от нападателите като публични фигури в Охрид, които са известни от подземния свят. “Хора, които са заявявали антибългарските си чувства. Всички ние очакваме властите в Северна Македония да си свършат работата”, подчерта Виктор Стоянов.

Секретарят на българския клуб сам отишъл до полицията, където е подал жалба. След това е изпратен в болница.

Клуб “Цар Борис III” беше открит през октомври миналата година и до момента на няколко пъти беше обект на посегателства, включително с огнестрелно оръжие. Нападения имаше и срещу друг културен клуб – “Иван Михайлов” в Битоля. Властите издадоха условна присъда за опит за палеж на сградата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст