Борсата ICE ще отвори хъб в Лондон като застрахователна опция

Природен газ

Борсата ICE, чийто газов хъб се намира в Нидерландия, ще отвори нов хъб в Лондон, за да заобиколи механизма за коригиране на газовия пазар, въведен от Европейския съюз. Това се съобщава на сайта си компанията. “Планираме да приложим механизъм за коригиране на газовия пазар за TTF договори, търгувани на ICE Edex в Нидерландия, по начин, който запазва пазарната страктура възможно най-много. В същото време ние подготвяме алтернативно място в Лондон, което да действа като застрахователна опция за клиентите”, коментира Трабю Бланд, вицепрезидент на фючърсните борси ICE.

Според него е необходим резерв, ако новият механизъм на ЕС не позволява търговия и контрол на рисковете на самите клиенти. В прессъобщението се добавя, че ICE възнамерява да пусне паралелен пазар на TTF фючърси и опционни договори на своята, базирана в Лондон, борса ICE Futures Europe  от 20 февруари. Тоест всички договори ще бъдат подобни на тези, търгувани на борсата в Нидерландия.

В средата на декември The Wall Street Journal писа, че ако властите на ЕС се съгласят да определят единна ценова граница за вносния газ, базираната в Лондон борса ICE може да премести своя газов хъб Title Transfer Facility (TTF) от Нидерландия извън Европейския съюз.

TTF в момента се намира в нидерландската столица Амстердам. В случай на въвеждане на пределни цени на вносния газ, енергийният пазар на страната може да стане “нежизнеспособен”, се казва в статията. “Задължение на ICE като пазарен оператор е да обмисли всички опции, ако този механизъм (таван на цената на газа) бъде договорен, до и включително дали един ефективен пазар в Нидерландия все още е жизнеспособен”, се казва в изявление на борсата ICE.

От борсата ICE твърдят, че въвеждането на пределни цени на природния газ в Европа ще има обратния ефект, очакван от европейските власти – цената на горивото на континента ще започне да расте. Тази мярка, ако бъде договорена на най-високо ниво, ще влезе в сила без тестване на системата и адаптиране към клиента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *