Кодексът за застраховане може да ни коства еврозоната

Парламент изслушване на Росица Велкова министър на финансите

Заседанието на Комисия по икономическа политика и иновации, на което трябваше да бъде обсъден и гласуван Законопроектът за допълнение на Кодекса за застраховането, бе отменено за втори път поради липса на кворум.

Въпреки отсъстващите депутати, на заседанието бе изслушан министърът на финансите Росица Велкова.

Тя заяви, че на 13 февруари в еврогрупата към Европейската комисия следва да бъде представен ангажимента на България за промяна и изменение на Кодекса за застраховането, който е част от post-term commitment. Тя обясни, че след първото гласуване на закона по указание на народните представители е била създадена работна група в Министерство на финансите, която е разработила консенсусен текст, който е изпратен в Народното събрание и представлява предложение, припознато от Мартин Димитров и Искрен Митев. Впоследствие са се появили предложения направени от три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, “Български възход” и “Възраждане”. 

Мартин Димитров заяви, че предложението, което са внесли с Искрен Митев, е 80% от това, което са искали застрахователите. Той коментира, че не вижда как може да се достигне до по-голям консенсус в тази област. Димитров попита министъра на финансите, дали ако не бъде приет никакъв текст в резултат на неявяване на колегите му в комисията, това може да се превърне в проблем за влизането на България в еврозоната.

Велкова бе категорична, че това е проблем за приемането на България в еврозоната, защото преди да бъде подаден конвергентен доклад, трябва да сме отчели пред всички държави членки и пред Европейската комисия, че сме изпълнили ангажимента по post-term commitment. 

Велкова бе атакувана с обвинения, че като служебен министър на финансите, заедно с Асен Василев е нарушила два от основните критерии за влизане в еврозоната – инфлацията да не е 20% и да няма бюджетен дефицит. Велкова уточни, че дефицитът не е проблем, но инфлацията е. Ето защо за нея ще се водят разговори и преговори – особено ако това остане единственият критерий, на който България не отговаря. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST