Разораните дюни край Несебър ще бъдат възстановени

Ще бъдат възстановени дюните, които бяха разрушени между Несебър и Равда. Нарушението е на Държавното ловно стопанство Несебър. Негови служители е трябвало да направят ров, възпрепятстващ достъпа на моторни превозни средства. 

Предстои да бъде решено каква санкция ще бъде наложена, обясни директорът на бургаската еко инспекция Павел Маринов.

“Извършено е нарушение на междинно местообитание в рамките на защитена зона “Ахелой-Равда-Несебър”. Не са засегнати дюните, които са природна забележителност в рамките на Несебър, петте дюни”, поясни той.

Представителите на държавното ловно стопанство са имали добри намерения, но са действали по погрешния начин, каза още Маринов.

“На 13 -ти януари сме издали предписания да ограничат достъпа на АТВ-та до дюните, които се намират в близост до селищната зона. Там на сивите и белите дюни много често се правят  състезания. Колегите са решили, че по-добре ще изпълнят тази задача като ограничат достъпа с ров от южната страна, което не е съгласувано с нас и е изцяло в нарушение със законодателството. Трябва да бъде възстановено старото положение”, разясни той.

Директорът на стопанството инж. Димитър Мандулев уточни, че е дал необходимите обяснения и  ще изчака констатациите на всички отговорни институции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST