“Моргън Стенли” е оптимист за еврото

ЕЦБ

Внимателно следен от експертите лихвен индикатор е убедил стратезите на “Моргън Стенли”, че еврозоната може да устои на по-нататъшни увеличения на кредитните разходи, което засилва оптимистичните им нагласи към единната европейска валута. Става въпрос за краткосрочния спред на лихвените форуърдни оценки – разликата между стойността на тримесечната лихва и нивото, което инвеститорите очакват след 18 месеца. Той е обърнат (бел. ред. – с по-високи оценки за по-краткия отколкото за по-дългия период) за множество пазари, включително на Съединените щати и Нова Зеландия, но е сравнително равен за еврозоната след януарското му понижение. Това е сигнал, че Европейската централна банка може да продължи да бори инфлацията без да се тревожи особено за отражението върху икономиката на общността, посочва Дейвид Адамс – шеф на звеното за валутна стратегия на Г-10 в “Моргън Стенли”.

“Когато е силно инвертиран, това е сигнал, че съответната централна банка е затегнала достатъчно паричната политика”, коментира Адамс. Което е съвместимо с очакванията това стопанство да навлезе в рецесия. В Европа спредът е почти непроменен, следователно ЕЦБ може да работи с по-високи лихвени проценти.

Еврото поевтинява към щатския долар и към британския паунд от началото на февруари, като пазарите на опции залагат на по-нататъшна слабост на паричната единица на еврозоната. В 16.09 българско време на 16 февруари единната европейска валута се разменяше срещу 1.0684 щ. долара и 0.89 брит. паунда. Обаче перспективата, че ЕЦБ може да продължи с лихвените увеличения в условията на стабилна икономик,а предполага по-дългосрочен лихвен подем, смятат стратезите на щатската инвестиционна банка.

Те препоръчаха още през ноември 2022-а да се купува евро срещу британски паунд и прогнозираха, че кросът ще се върне отново над 93 пени за едно евро през 2023-а от около 89 в момента.

“Моргън Стенли” смята зависимостта на Великобритания от чуждестранни капитали и икономическите предизвикателства пред страната за сериозни препятствия пред паунда. Екипът на Адамс е доста по-песимистично настроен към лирите стерлинги, особено спрямо еврото, и водещата им търговска стратегия е че кросът евро/паунд ще върви нагоре.

Оценката точно колко трябва да се повишат лихвите, за да повалят на колене инфлацията, се оказа основното предизвикателство за паричните стратези и инвеститорите, предвид необходимото време за въздействие на по-високите лихвени проценти. Инфлационният натиск в еврозоната отстъпва, но базовият ценови индекс, от който са изключени храните и енергията, остава упорито висок и трябва тепърва да се понижава. ЕЦБ качи лихвите с 300 базови пункта от юли 2022-а, а членът на изпълнителния борд на институцията Фабио Панета предупреди през миналата седмица, “да не се обещават безусловно” по-нататъшни увеличения. Въпреки това търговците продължават да очакват от ЕЦБ да направи поредно лихвено повишение с 50 базови пункта на следващото официално съвещание на банковия управителен съвет през март – намерение, което банковият председател Кристин Лагард потвърди пред законодателите от Европейския парламент и на 15 февруари.

Засега меката зима отслаби натиска на енергийната криза, а пазарите на труда се засилват, което подкрепя мнението на Европейската комисия, че блокът ще успее да избегне на косъм рецесия през тази година. Паричните пазари пък залагат на максимална лихвена стойност от 3.50-3.75 процента до септември – най-високата, вкарана в цените през този цикъл.

Според Адамс, съвсем не е сигурно, че краткосрочния лихвен спред на еврозоната ще се обърне както в Съединените щати, където през януари падна до минус 110 базови пункта. Което вдъхва надежди, че Старият континент може да предотврати, макар и с малко, икономически спад.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *