На Рожен – 111-метров пилон с българското знаме ще е паметник на обединението

На Националния празник 3 март е време да си припомним за родолюбива инициатива, обединява хиляди българи – за издигането на 111-метров пилон на Роженските поляни, на който да се вее най-голямото българско знаме.

В основата му ще има плоча от бял врачански варовик, изобразяваща картата на България, с размери 5 на 3 метра.

Върху нея ще бъдат гравирани послания от различните области на страната.

Инициатор на проекта е фондация “Наследство в бъдещето”.

Пред Радио София председателят на организацията Симеон Караколев обясни, че пилонът ще бъде поставен на 1430 м надморска височина.

Така българският национален трибагреник ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят.

“Искахме да дадем някакъв импулс, посока с този паметник – пилонът е своеобразен паметник на обединението. Имаме нужда от такива актове, които да повдигат националното ни самочувствие”, каза той.

По предварителни изчисления проектът ще струва около 1 млн. лева. Фирми вече са декларирали своята помощ в труд или материали и остават да се досъберат под 600 хил. лева. Всякаква подкрепа е добре дошла.

Изборът на височината на пилона от 111 метра не е случаен  – 111 000 квадратни километра е площта на България. Трите единици символизират пробуждането на духа, а новото начало, от което имаме нужда днес, е въплътено в цифрата 1. Освен това през тази година се навършват 111 години от освобождението на Родопите.

Картата ще бъде оформена в училището по каменоделство в с. Кунино и се очаква да бъде транспортирана и през юли т.г. – положена в основата на пилона.

Ще бъде поставена капсула с послание от 111 думи, които ще бъдат прочетени след 111 години.Заради ветровете, на които ще бъде изложено, знамето (дълго 40 м и широко 25 м) ще се сменя два пъти годишно. 
След откриването на пилона, съоръжението ще бъде дарено на държавата, каза още Симеон Караколев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст