В Ресен на протест заради проблеми с водоснабдяването

За 11 часа днес, 18 март, е насрочен протест в най-голямото великотърновско село Ресен, съобщава БНР. Причината е дългогодишното безхаберие на институциите по отношение на проблемите с водоснабдяването на населеното място с 2000 жители. Първите искания за проектиране на водопровод са от 2010 година.

Селото е на воден режим, като той става непоносим през последните две-три лета, когато Ресен остава по 16 часа без вода.

Вчера, 17 март, за първи път представители на протестиращите се срещнаха с ръководството на ВиК „Йовковци“ и на Община Велико Търново. Ще трябват милиони левове и години, за да се построи над 10 километра нов допълващ водопровод за Ресен.

Село Ресен е било с 12 кладенеца и система за водоснабдяване, която от години е извън строя. Решението на проблема е в проектирането и изграждането на нов довеждащ водопровод, който да свърже водоснабдителната система на селото с водопровода от язовир „Йовковци“. От ВиК заявяват, че нищо не могат да направят, защото това не е в техните правомощия да проектират нови довеждащи водопроводи. Те обвиняват промените в Закона за водите, с които им тези правомощия са прехвърлени на общините..

В същото време заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев обвинява старото ръководство на водоснабдителното дружество, което отказало да даде изходни данни за проектиране на довеждащ водопровод за Ресен. Новото ръководство все пак дало исканите данни. Община Велико Търново платила 27 хиляди лева за парцеаларен план и за изготвяне на инвестиционен проект за новия водопровод, който обаче се оказва, че не може да се реализира. Това става ясно от отговор, който жител на Ресен получил по Закона за достъп до обществената информация от Общината.

Причината – при съгласуването на проекта от Регионалния исторически музей посочват, че трасето на новия водопровод е невъзможно да бъде изпълнено, защото минава както през археологическия резерват „Никополис ад Иструм“, където са предвидени разкопки, така и през охранителни зони на историческия комплекс.

Заключението е да се търси друг маршрут, който да не засяга обхвата на античния римски град, но и да не нарушава водоснабдяването на други населени места, пояснява проф. Георги Камарашев. Неговата идея е със съответната електроника и автоматика да се осигури на Ресен допълващо водозахранване, което да пълни през нощта резервоарите, с които в селото разполагат. Това ще се прави през нощта, когато другите населени места нямат консумация, за да не им се отнема тяхната вода. Така през деня Ресен ще ползва както собствения си източник на вода, така и допълващото захранване на резервоара.  

По думите на заместник-кмета на Велико Търново са проучвани няколко трасета за допълващо водоснабдяване, които да заобиколят античния град Никополис ад Иструм. Така се оказва, че трябва да се направи над 10 километра довеждащ водопровод. При един от вариантите се засягали частни имоти, което е неприемливо, при друг – довеждащият водопровод щял да мине през имоти на община Горна Оряховица. Спират се на трети вариант, който тепърва тези дни започва предпроектно да се проучва. Но при него довеждащият водопровод за Ресен ще трябва да мине през главния път Русе – Велико Търново, да пресече две реки и да засегне обекти на „Напоителни системи, обяснява проф. Камарашев. 

Предпроектното проучване ще продължи с месеци. То ще даде представа за проектирането, което ще трябва да се възложи с обществена поръчка. После ще се изяснява колко милиона ще трябват за допълващото водоснабдяване за Ресен. С обществена поръчка ще се избира и строителят. Всичко това означава Ресен още дълго време да остане без вода. Хората не могат да чакат и заради това излизат на протест.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST