Рияд внася ударно руски дизел

Саудитска Арабия внася милиони барели дизел от Русия, въпреки че произвежда повече от достатъчно за своите нужди. Кралството е най-едрият износител на суров петрол и значим продавач на рафинирани петролни продукти. Въпреки това страната е внесла почти 2.5 милиона барела от дизелов тип гориво от Русия през първите десет дни на март – далеч повече отколкото по което и да било време през последните шест години, показват данни на Kpler, обобщени от агенция “Блумбърг”. Същевременно, огромни количества от суровината са продължили да пътуват от Саудитска Арабия към Европа, което на хартия изглежда потенциално изгодна сделка. Тези потоци показват също как глобалната енергийна търговия е била пренасочена след санкциите срещу руските доставки.

“Това е печеливша търговия”, коментира Юджийн Линдел – шеф на звеното за рафинирани продукти в консултантската компания “Фактс глоубъл енърджи”. Експертът допълва, че тя е изгодна и за Русия, защото страната не трябва да затваря рафинерии, за да ограничи количествата преработено черно злато.

Москва бе принудена да намери нови клиенти, с които да замени европейските след като в началото на февруари влезе в сила забраната на Европейския съюз за внос на руски петролни производни в отговор на войната в Украйна. Руският експорт на дизелови горива за Бразилия, Мароко, Турция и Тунис също е нараснал, както и количествата барели, съхранявани на плаващи складове.

Въпреки че установяването на точните стойности на дизеловите доставки към и от Саудитска Арабия е почти невъзможно, търговците биха могли да излязат на печалба, особено когато се купуват руски горива и впоследствие се препродават на Европа на по-висока цена. Вносът на руски петролни производни в Турция също е скочил през последните месеци, като страната същевременно изнася огромни количества рафинирани родукти за ЕС.

Версията на държавния саудитски петролен гигант “Сауди Арамко” е, че внася петролни деривати от множество източници, за да задоволи вътрешното потребление. Компанията допълва, че “продължава да се опитва да балансира тези нужди и това е била практика още отпреди руско-украинкия конфликт”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST