ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дясната опозиция във Финландия има преднина преди изборите

Националната коалиционна партия обвинява правителството на Сана Марин в неограничени разходи на държавни средства

Финландската дясна опозиционна Национална коалиционна партия има малка преднина в навечерието на парламентарните избори на 2 април, сочи проучване на общественото мнение, публикувано от всекидневника “Хелзингин Саномат”, предаде Ройтерс. 

Изправена пред рецесия и нарастваща инфлация на потребителските цени, министър-председателката Сана Марин се бори да остане на власт със своята лява Социалдемократическа партия (СДП), която е на второ място в анкетата, отбелязва агенцията.

Финансово консервативната Национална коалиционна партия е напът да се превърне в най-голямата формация, подкрепена от 20,8 на сто от гласоподавателите, докато преди четири години се радваше само на 17 на сто подкрепа, според проучването “Кантар Пъблик”, проведено в периода 13 февруари – 17 март сред 2584 гласоподаватели.

Партията на Марин и партията “Финландците” получават по 19,3 на сто от гласовете, което означава, че подкрепата за всяка от тях е нараснала съответно с 1,6 на сто и с 1,8 на сто от 2019 г. насам.

Тъй като понастоящем в парламента има представители на цели 10 партии, най-вероятно окончателното формиране на правителство ще бъде плод на коалиционни преговори, които ще продължат със седмици след изборите, отбелязва агенцията.

Управляващата начело на петпартийна коалиция СДП поставя в основата на предизборната си кампания обещание за подобряване на обществените услуги и по-специално за отпускане на повече средства за здравеопазването, включително в извънградските и селски райони на Финландия.

Опозиционните лидери Петери Орпо от Националната коалиционна партия и Рика Пура от партия “Финландците” обвиняват правителството на Марин в неограничени разходи на държавни средства и призовават за строги фискални мерки за възстановяване на ресурсите в държавната хазна.

Миналата година Финландия, подтикната от нахлуването на Русия в Украйна, промени политиката си по отбрана и сигурност, която водеше от десетилетия, и реши да внесе кандидатурата си за членство в НАТО, което бе подкрепено от почти всички членове на парламента, отбелязва Ройтерс.

Турция и Унгария – единствените страни членки на НАТО, които все още не са одобрили официално членството на Финландия в алианса, дадоха да се разбере, че възнамеряват да го направят през идните седмици, уточнява агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст