ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приходите от организират ловен туризъм у нас са над 6 млн. лв.

Приходите от организиран ловен туризъм у нас за 2022 г. възлизат на повече от 6 млн. лева. Това каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, който откри 27-то издание на Международната изложба „Природа, лов, риболов 2023” и специализираната изложба „Цветна пролет“. „Вярвам, че с общи усилия ще се оптимизира опазването и контролът по спазване на Закона за лова и опазване на дивеча“, посочи инж. Чамбов.

Международната изложба „Природа, лов, риболов” ще представи всички браншове, свързани с ловния, риболовния и алтернативния туризъм. Участват водещи компании с богата гама от продукти и услуги. Световни брандове представят артикули за спинингов риболов, речен и морски риболов, фидер риболов и много други рибарски принадлежности. Посетителите ще открият също къмпинг оборудване, ловно облекло и маркови аксесоари за лов. Екоакценти в дома, офиса, вилата, заведения, хотели, паркове и градини ще представи „Цветна пролет 2023“.

Тези изложения са обединени в общата концепция за семейството и природата, за свободното време и хобито, за срещата на дивата с облагородената екосреда. Те ще се проведат от 22 до 26 март в панаирното градче.

Генетичният потенциал, притежаван от дивеча, обитаващ територията на страната, ни е признат в световен мащаб.

Сигурен съм, че участията в международни изложения като днешното могат да разгърнат потенциала на ловния ни туризъм занапред“, коментира заместник-министърът.

Но, заедно с това, е необходимо строго прилагане на националното законодателство, за да бъде опазен дивечовият ресурс, което пък е важно условие за развитие на ловния туризъм.

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов отбеляза, че от Министерството на земеделието  и Изпълнителната агенция по горите,  и с участието на други заинтересовани страни, се извършват регулярни проверки за установяване на нарушения, извършвани от бракониери.

Популяризирането на българската природа, част от която е и българският дивеч, е значима кауза, доказателство, за което е участието на Министерството на земеделието и държавните предприятия, Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците като съорганизатори на изложбата „Природа, лов, риболов 2023”.

“Благодарение на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча, в момента в развитието на ловното стопанство има трайни положителни тенденции въпреки проблемите и гледам оптимистично за бъдещото му развитие”, това каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите пред журналисти в Пловдив.

Инж. Стоян Тошев очерта няколко положителни тенденции, наложили се през последните години. Една от тях е

постоянното нарастване на запасите от почти всички основни видове дивеч.

“Тази трайна тенденция е обвързана до голяма степен и с осъществявания от държавата контрол върху правилното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини”, посочи той. 

През 2022 година са проверени повече от 144 000 ловци, 4300 ловни дружини, 5200 превозни средства.

Последните години се забелязва и

намаляване на нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и на ловен билет.

Според Тошев, въвеждането на ежеседмичните проверки по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по Закона за лова и опазване на дивеча.

Запазва се и положителната тенденция за намаляване на инцидентите по време на лов, като за 2022 г. са констатирани три такива. Един от тях обаче е със смъртен случай, свързан със самопрострелял се ловец по време на групов лов на дива свиня.

За ограничаването на бракониерските прояви е необходимо освен повишаване на санкциите и налагане на ефективни наказания и засилени съвместни действия с участие на различните заинтересовани страни, в т.ч. неправителствени организации и институции, категоричен е инж. Тошев.

За първи път на изложението “Природа, лов, риболов” в Пловдив беше представен щанд на лесозащитните и горските семеконтролни станции към Агенцията по горите.и горските семеконтролни станции към Агенцията по горите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст