ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Картината на Полък, открита у нас, е посветена на съпругата на Хъмфри Богарт

Случаят с откритата при спецоперация на ГДБОП картина на американския художник Джаксън Полък става все по-интересен. Оказва се, че на гърба на откритата у нас картина има посвещение на холивудска актриса. Тази интересна подробност от разследването разкри говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„На гърба на картината е имало посвещение и по-точно надпис, горе вляво, на английски език, който казва:Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 г.“, обясни Петрова. По това време Бекол е новоизгряваща, американска актриса, модел и филмова звезда.

Разследването за откритата картина у нас първоначално е водено за вещно укривателство, а впоследствие и събраните данни е изпратено по компетентност до Софийска градска прокуратура, тъй като е възможно да се касае за движима културна ценност.

„До момента разследването е водено около това, че в България се организира евентуална незаконна продажба на тази картина. В хода на извършените действия картината е иззета. Тя се съхранява при съответните условия и охрана. Изготвена е експертна справка от двама експерти от Национална художествена галерия, включително и експерт реставратор, която казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945-1950 г. Впоследствие е назначена експертиза, която казва, че извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация“, посочи Петрова.

Дадени са указания от наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, ще бъде назначена допълнителна експертиза дали картината е оригинална творба на американския художник и дали представлява движима културна ценност. 

“Спецификата на разследването и обстоятелствата по случая предполагат и налагат да бъдат използвани и инструментите на международната правна помощ, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина”, допълни говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Мъжът, който е задържан на територията на страната, е един и той не е знаел дали картината е автентична, или не. Той само е съхранявал картината, не твърди, че е собственик. 

Актрисата Лорън Бекол, на която е посветена картината, приживе е призната за една от най-красивите жени в Холивуд. В Меката на киното тя е известна още и като “The Look”, заради пронизващия си леденосин поглед, с който пробива във филмовия си дебют. Прозвището си тя обяснява така: “До такава степен треперех от страх, че единственият начин да държа главата си стабилна беше като наведа брадичка почти до гърдите и вдигна очи нагоре“.

Родена на 16 септември 1924 в Ню Йорк, Бети Джоан Пърски, както е истинското й име, е единствена дъщеря на еврейски имигранти от румъно-полски произход, роднини на бившия израелски президент Шимон Перес.

Екранният си псевдоним Лорън получава от режисьора Хауърд Хоукс. Хоукс ангажира Бeкол за първото ѝ участие в киното, когато актрисата е само на 19 години. Дебютът й е във филма “Да имаш и да нямаш”, в който участва и един от символите на Холивуд Хъмфри Богарт. Красавицата с неподражаем глас покорява сърцето Богарт и е негова съпруга от 1945 г. до смъртта на актьора през 1957 година. Те имат две деца.

След като ракът убива Богарт, Лорън Бeкол има връзка с Франк Синатра и 8-годишен брак с актьора Джейсън Робърдс, от когото има син Сам, също актьор. Лорън Бeкол се снима в над 30 филма. Сред екранните ѝ партньори са Кърк Дъглас, Пол Нюман, Джон Уейн, Барбра Стрейзанд, Мерилин Монро. Сред известните ѝ филми са “То покори света”, “Огледало с две лица”, “Магазинче за ужаси”, “Убийство в Ориент експрес”.

Актрисата е носителка на почетна награда “Оскар”, която получава на 85-годишна възраст. Сред другите ѝ отличия са две награди “Златен глобус” и “Тони”.

На Лорън Бекол се приписва типично холивудската фраза, че всъщност Холивуд е единственото място в света, където миролюбивият развод носи на всяка страна дивидент: допълнително 50% известност.

Актрисата, която покори сърцето на Хъмфри Богарт на екрана и извън него, почина през 2014 година на 89-годишна възраст.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст