ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

iBanFirst очаква международни плащания за над 500 млн. евро от наши фирми

iBanFirst, глобалният доставчик на финансови услуги и платежни решения, е обработил сделки на стойност 250 млн. евро за българския компании през първата си година на местния пазар – 2022-а. Тази година, в период на нарастващото търсене на дигитални финансови услуги и решения за хеджиране на валутен риск, финтех компанията си поставя за цел да удвои обема на извършените трансакции, надхвърляйки 500 млн. евро. 

„Определено можем да кажем, че България е един от най-динамичните пазари за нас и пример за успех в региона. Успехът се дължи на местния екип, който има солиден опит на валутния пазар, но най-вече и на българските компании, които в настоящия геополитически контекст и висока инфлация демонстрираха своята устойчивост и успяха да увеличат трансграничната си бизнес дейност”, отбелязва Йохан Габриелс, регионален директор в iBanFirst.

Повечето от българските клиенти на iBanFirst имат вносно-износна дейност и работят в областта на търговията на едро и дребно, земеделието и IT сектора. Така стойността на трансакциите, извършени чрез платформата, варира в зависимост от профила на всеки клиент – от няколко хиляди евро до милиони евро.

През 2022 г., на фона на глобалните предизвикателства, решенията за управление на риск отбелязват най-голяма динамика с ръст от 100% през всяко тримесечие. Българските компании с международна търговия се насочват към вариантите за хеджиране, за да защитят маржа си на печалба от валутните колебания причинени от геополитическата криза.

„Засиленото търсене на нашите услуги през изминалата година подчертава необходимостта на местните предприятия от бързи, прозрачни и ефективни решения за валутни плащания и управление на валутен риск. През 2023 г. ще се съсредоточим върху разширяването на нашето портфолио от клиенти, за да можем да улесним международните трансакции на още по-голям брой български компании с чуждестранни контрагенти и да разширим набора от възможности пред тях”, посочва Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst.

През ноември 2022 г., iBanFirst завърши придобиването на базирания в Лондон доставчик на FX услуги Cornhill, за да улесни плащанията на българските компании с търговски партньори в Обединеното кралство пост-Брекзит.

През 2023 г., The Financial Times включи iBanFirst в своята класация “FT 1000” за четвърта поредна година. Тази награда е признание за дългогодишната стабилност на iBanFirst, постигнала среден годишен темп на растеж от 70% през последните 4 години. Този растеж е възможен благодарение на нарастващата популярност на iBanFirst сред хиляди предприятия, като същевременно се ползва с високо ниво на лоялност и препоръка от страна на своите клиенти (с Net Promoter Score равен на 63), според проучване на Bain от 2022 г.

През последните месеци, iBanFirst продължава да се разраства в Европа, достигайки 13 оперативни офиса в 10 държави (Франция, Белгия, Нидерландия, Германия, Румъния, България, Унгария, Италия, Испания и Обединеното кралство). Финтех компанията търгува над 1,5 млрд. евро месечно на групово ниво.

Основана през 2013 г., iBanFirst разви като алтернатива за компании, които търгуват и извършват международни плащания. С нея изпълнителни директори и финансови екипи могат да получат директен достъп до валутните пазари, както и да получават, изпращат и проследяват плащания в над 30 валути и да разработват персонализирани стратегии за хеджиране.

Регулирана от Националната банка на Белгия като платежна институция, iBanFirst има право да оперира в целия Европейски съюз. Като член на мрежата SWIFT и одобрен за SEPA, iBanFirst притежава лицензи PSIC и PSIP съгласно PSD2.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст