ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Росен Христов: Купуваме резервни части за АЕЦ “Козлудуй”

Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, които забраняват внос на определени части, материали, резервни части и услуги във връзка с войната в Украйна – става дума за закупуването на материали и резервни части, така че да се обезпечат планираните годишни ремонти и експлоатацията на АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно от брифинг на енергийния министър Росен Христов след заседанието на кабинета днес.

Това е от критично значение за сигурността на електроцентралата. Става въпрос на резервни части и материали, за които не сме намерили алтернативни доставчици и доставки“, посочи още енергийният министър.

Другото, което ще направим, е презапасяване с такива части, за да се обезпечи безопасната експлоатация на АЕЦ “Козлодуй” за следващите няколко години и да се осигури енергийната сигурност в страната“, коментира Христов.

В края на миналата година, АЕЦ “Козлодуй” подписа споразумение с френската компания Фраматом за доставка на свежо ядрено гориво. Досега централата работи с руско ядрено гориво, но те попадат под санкциите на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст