ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Си Дзинпин покани Педро Санчес в Пекин другата седмица

Китайският президент търси подкрепа за мирните си предложения за Украйна

Китайският президент Си Дзинпин покани испанския премиер Педро Санчес на държавна визита в Пекин в опит да събере подкрепа за мирните предложения на страната си за Украйна, предаде АП.

Испанският министър по въпросите на европейското председателство Феликс Боланьос потвърди, че Санчес ще посети Китай на 30 и 31 март, изтъквайки “възможното посредничество на Си за прекратяване на войната в Украйна” като основна причина за визитата.

Испания поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз през юли, а Санчес представя страната си на световната сцена като непоколебим съюзник на Украйна.

Испанският премиер планира да проведе фокусирани върху търговията срещи по време на годишната конференция на Форума за Азия в град Боао в провинция Хайнан на 30 март, преди да замине за Пекин за среща със Си Дзинпин на 31 март, съобщи канцеларията на Санчес.

Испанският премиер социалист ще бъде едва вторият лидер на страна от ЕС, посетил Китай от началото на пандемията от КОВИД 19 преди повече от три години, след германския канцлер Олаф Шолц миналия ноември, посочва Франс прес.

През февруари Китай предложи мирен план от 12 точки за прекратяване на войната в Украйна, която продължава повече от година.

Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин тази седмица, за да представи пред него китайския мирен план за Украйна, който западните държави почти напълно отхвърлят като неизпълним. Путин каза обаче, че планът може да послужи за основа за прекратяване на войната, когато Западът стане готов, но добави, че западните съюзници на Украйна не са показали интерес. Руският президент похвали китайския план и каза, че е отворен за преговори с Украйна, но САЩ и ЕС остават силно скептични относно способността на Пекин да играе посредническа роля, отбелязва АФП. 

Визитата на Си Дзинпин в Москва по-рано тази седмица беше изтълкувана като силна демонстрация на подкрепа за руския президент Владимир Путин. 

“От съществено значение е този конфликт да приключи и Русия да признае, че това е абсолютно неоправдана агресия”, добави Боланьос, смятан за дясната ръка на Санчес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст