ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция отрича да обучава украинци да летят с “Мираж 2000”

Украинските пилоти били обучавани в оцеляване при катапултиране на чужда територия

Украински авиатори са подготвяни във Франция във водене на дейности в областта на наземно-въздушната отбрана, както и за оцеляване в случай на катапултиране над вражеска територия. Новината съобщи днес френското министерство на въоръжените сили, предаде Франс прес.

“Обучаваме украински екипажи във Франция, по-специално в областта на наземно-въздушната отбрана и на дейностите за оцеляване, в случай че техният самолет бъде свален”, разказа генерал Ян Гравет, представител на министерството, отговарящ за комуникационните въпроси в областта на отбраната, предаде БТА.

“Но ние не обучаваме украински пилоти, нито на пилотаж, нито на използване на оръжейни системи”, уточни той и опроверга по този начин информация на в. “Фигаро”, че украински пилоти са обучавани във Франция да летят с френските бойни самолети “Мираж 2000”.

Украйна иска от западните си партньори модерни самолети. Франция разполага с “Мираж 2000-С”, които бяха извадени от употреба преди няколко месеца и които имат все още потенциал, според антуража на началника на генералния щаб на въоръжените сили на страната.

В края на януари френският президент Еманюел Макрон заяви, че по подразбиране нищо не се изключва по въпроса за евентуално преотстъпване на Украйна на самолети “Мираж 2000”. Но от генералния щаб предупреждават, че ще са нужни няколко месеца за подготовка на украински пилоти да летят с тях. 

Генерал Гравет днес припомни, че като цяло Франция осигурява специализирано обучение на до 1200 украински военни през цялата година. Освен това 150 френски военни ще обучават в Полша до 600 украинци на месец в рамките на европейска мисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст