ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК: Няма опасност секции в чужбина да останат без машини

Няма опасност секции в чужбина да останат без машини за гласуване. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Машините ще бъдат предоставени на външното министерство, след като приключи удостоверяването и тестването на устройствата и бъде инсталиран софтуерът.

По-рано постоянният секретар на МВнР и председател на работна група “Избори” Иван Кондов алармира, че ведомството все още не е получило машините за гласуване, които трябва да бъдат изпратени за вота на 2 април зад граница.

За видеонаблюдението ЦИК не е определила време, в което да приключи процесът по броене на бюлетините, стана ясно още не брифинга. Устройствата ще спрат да записват броенето на бюлетините след края на процеса. Не се очаква забавяне вследствие на процеса по видеонаблюдението.

Предвижда се бюлетините да бъдат показвани от членовете на секционните избирателни комисии към застъпниците и наблюдателите, но не и на устройствата, които записват. “Няма да се показва всяка бюлетина по отделно, тъй като това би забавило изключително много процеса”, обясни Матева.

Ако машинно устройство не тръгне в изборния ден, са подготвени резервни, с които да се замени неработещото. Всяко едно устройство може да работи за всяка една секция.

ЦИК няма отговорност изборния ден да бъде излъчван на живо. Това е отговорност на “Информационно обслужване”.

Разкрити са 12 771 секции в България. 240 са подвижни. 48 часа преди изборния ден ще се образуват СИК в болници. В Кралство в Бахрейн няма да има секции. Оттам не са дали съгласие за разкриване. Общият брой на секциите в чужбина ще бъде 737. Избирателите от Бахрейн ще бъдат насочени към най-близката секция.

Обучението за командированите застъпници в чужбина ще се проведе онлайн.

Избиратели с трайни увреждания, които са пропуснали срока за гласуване чрез подаване на заявление за подвижна секция, могат до 27 март да подадат заявление, стига в съответния град да има разкрита такава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст