ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Олаф Шолц не се страхува за “Дойче банк”

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли сравненията между “Дойче банк” и “Креди Сюис” след като резкия срив на котировките на акциите на германския банков лидер на 24 март предизвика пореден ден на турбуленции за банковия сектор. В изказване след като книжата на “Дойче банк” олекнаха с 14%, лидерът на Германия се опита да възстанови доверието в институцията на инвеститорите, които все още са силно изнервени след насилственото поглъщане на “Креди Сюис” през миналия уикенд.

“Дойче банк” модернизира и реорганизира коренно дейността си и е много печеливша банка”, заяви Шолц на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел след журналистически въпрос дали кредиторът на а новата “Креди Сюис груп”. Канцлерът добави, че “няма повод за притеснения за банковото здраве”.

Коментарите на Шолц са част от организираната агитка на европейските лидери за успокояване на пазарните нерви след като акциите на най-големите банки от общността поевтиняха сериозно през последния работен ден на седмицата. Подобно на мнозинството си съперници, книжата на “Дойче банк” вървят надолу от началото на годината и са загубили над 20% от пазарната си оценка заради безпокойството от скоростно повишаващите се лихвени проценти и от глобалната финансова стабилност.

Тревогите за сектора се задълбочиха след случилото се с втората по големина банка на Швейцария “Креди Сюис”, както и в резултат на колапса на банката на Силициевата долина SVB и на по-дребната “Сигнъчър бенк”, повлекли и други щатски регионални кредитори.

Акциите на “Дойче банк” приключиха търговската си сесия на 24 март със спад от 8.5%, книжата на най-големия й местен конкурент “Комерцбанк” олекнаха с 5.4%, а на френската “Сосиете женерал” – с 6.1 процента. В резултат на което банковият индекс на STOXX 600 завърши седмицата с 3.7% по-евтин.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, която бе поканена на срещата на върха на ЕС на 24 март, уверила, че банковият сектор е “силен” и че ЕЦБ разполага с мощен арсенал от инструменти за осигуряване на ликвидността на финансовата система на еврозоната, ако се наложи. Шолц пък добавил, че “капиталовата адекватност на европейските банки е солидна, благодарение на положените усилия и взетите мерки през последните няколко години, както и самите банки”. Анализатори посочват, че няма фундаментални причини за резкия срив на цените на акциите на “Дойче банк”, който експерти на “Ситигруп” определят като “ирационален”.

Германският банков лидер премина през години на скандали и противоречия, но състоянието му се подобри след като започна да изпълнява програма за коренно преструктуриране, включваща “вталяване” на инвестиционната й банка и отделяне на токсични активи за милиарди долари за продажба. Оперативните приходи и печалбата й за 2022-а са най-високи за последните 15 години, до голяма степен – благодарение на поделението й за търговия на инструменти с фиксиран доход. Кредитирането на дребно на родна земя обаче е със символични финансови резултати, а бизнесът й за управление на активи пострада от сериозен отлив на капитали след скандала за предоставената неверна информация за дейността си в подкрепа на зелените инвестиции. Пазарната капитализация на кредитора е едва 17 млрд. евро и акциите му се търгуват с над 70% отстъпка от счетоводната стойност на активите му.

Френският президент Еманюел Макрон подозира намесата на спекуланти за ценовия срив на банковите акции, защото, според него, фундаменталните показатели на банковия сектор в Европа са стабилни. Европейските лидери призовават за завършването на проекта за банков съюз на ЕС, чията цел е да хармонизира европейските правни норми, успоредно с по-голяма централизация на регулирането. Спопред тях, този план е “засилил значително” банките от създаването му през 2014-а насам. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте посочва, че фундаментът на европейския банков съюз и системата му за надзор са силни и показват “абсолютно категорично, че европейските банки са сигурни”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст