Цветан Цветанов: Пропуснат бе исторически шанс за мощна широка коалиция     

Ако пожертваш свободата за сигурността, губиш и двете, предупреждава Томас Джеферсън още в зората на демокрацията. Кой обаче може да изчисли къде минава границата между свободата и сигурността, от двете страни на която те да останат ненакърними? Дълбоко в тази обширна зона е разположено правосъдието, заедно с правоохранителните органи. И от съдържанието на това пространство зависи деликатният баланс на демокрацията.

Гост на „БАНКЕРЪ“ председателят на партия „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Г-н Цветанов, да погледнем към сърцевината на демокрацията – изборният процес. Къде на тази територия минава границата между свободата и сигурността на практика у нас?

– Спазването на законите и прозрачност в правораздаването. Ако това го няма в една развита демократична общност, няма как да бъдат постигнати високи цели.

Вижте цялото видео от интервюто с Цветан Цветанов:

Практиките обикновено са по-ефективни от написаното на хартия.

– Разбира се. Затова в съвременния управленски процес трябва да има електронно управление. Това е част от дейностите, които ще ограничат корупцията – проблемната зона в България е управлението на страната. Европа също ни налага норми, които трябва да изпълняваме. Планът за възстановяване и устойчивост е правно обвързан.

Електронното управление от години среща сериозна съпротива от определени среди. Дори машинното гласуване си спечели достатъчен брой противници, за да отпадне. Проф. Константинов заяви, че и машинното гласуване, и видеонаблюдението са дивотии. Съгласен ли сте с това?

– Машините за гласуване може да са дивотии за развитите демократични общества. За голямо съжаление през последните години страната ни не може да гарантира обективност и прозрачност на изборния процес. Аз също бях резервиран към машинното гласуване. Но когато РБ за първи път се яви на избори, а страната се управляваше от Бойко Борисов, видяхме как в изборните секции изчезват гласове. Мога да дам за пример семейството ми и приятели, чиито гласове не попаднаха в протоколите на нашата секция и не бяха оповестени от ЦИК. Същото се случи и с Джема Грозданова. Затова повярвах, че машинното гласуване ще даде някаква гаранция срещу опорочаването на гласуването с хартиени бюлетини. Реално погледнато, най-много злоупотреби и недействителни бюлетини имаше с хартиения вот. В момента има 12 900 избирателни секции, говорил съм с хората от ПП и ДБ, че при връщането на хартиените бюлетини трябва да има пълно доверие в членовете на секционните комисии. И там е огромният проблем: за да има контрол, коалицията трябва да разполага с десетки хиляди доверени хора – по трима в секция. На предишните избори в Шуменска област, когато нашият представител подкрепи акад. Денков, членовете на секционната комисия, посочени от ПП, се оказаха членове на ДПС. Разкрихме го само поради осторожността на нашия човек.

Инициативата „Ти броиш“ има ли шансове да освети тъмните кътчета на изборния процес?

– Не смятам, че ще изпълни целите си. Най-важни са членовете на секционните избирателни комисии, председателите и секретарите. Казах го на ПП-ДБ.

Цитирате контакти с ПП и ДБ, защо РБ не е част от формираната коалиция и защо вашата гражданска енергия политически не се влива в потока за промяна?

– РБ имаме политическо решение за неучастие в предишните и настоящите парламентарни избори. Насочваме цялата си енергия към местния вот. Съвместното ни партньорство можеше да бъде факт, ако беше изпълнено посланието за широка коалиция с широко ветрило. Коалицията ПП-ДБ имаше нужда от периферия, чиито хора да са поставени в листите, макар и на задни, неизбираеми места. Така тези избори щяха да станат генерална репетиция за местния вот наесен. Коалиция с подобен формат и с такава периферия щеше да даде много по-висок резултат от този, който сега се очертава за ПП-ДБ. Можеше да се акумулира енергията на хора и структури, които нямат национално представителство и поотделно не могат да достигнат бариерата от 4 процента. Така желанието на ГЕРБ, ДПС и БСП се сбъдва – за реформи е нужно парламентарно мнозинство. Когато имаш предстоящ избор за ВСС и претендираш за промяна в съдебната система, това може да стане само при ясно изразено мнозинство. Изборът на членове на ВСС от парламентарната квота става с минимум 160 депутати. С широка периферия в коалицията, ПП-ДБ щяха да имат над 90 народни представители след изборите. За съжаление, една голяма възможност за генерална репетиция за местния вот беше пропиляна. Ще дойде време за изводи и правилни решения.

Вариантите за широка антикорупционна коалиция тип ОДС бяха обсъждани подробно в СТУДИО БАНКЕРЪ в продължение на месеци, но пълноценен резултат не последва. С какви неизказани аргументи ПП и ДБ отклониха създаването на коалиция с широка периферия?

– Може би част от притесненията са листите и местата в тях. В разговорите ми с ПП и ДБ аз им обясних, че такъв проблем ние няма да създаваме. По-справедливо и по-истинско щеше да бъде, ако те бяха взели водещите избираеми места във всички листи, но бяха оставили задните позиции за по-малки партньори, които могат да дадат добавена стойност към общия резултат. Вероятно и пиарите са им дали съвети, които не съответстват на терена.

Кой според вас ще прави местните избори – редовен кабинет или служебно правителство?

– Началото на новия парламент ще покаже. Още с политическите декларации ще стане ясно дали ще има форма на управление в действащ парламент или отново оставаме в дългото и безсрочно управление на президента, което смятам, че ще бъде пагубно за страната. Очаквам много популизъм, видяхме прогнозите на Министерството на финансите. Видяхме също, че два дни преди да бъде изнесена тази информация, Борисов вече активно комуникираше някаква мрачна прогноза. На полето имаше подаване на топката между тези, които искат да запазят статуквото. А реалният дебат отсъства, не се говори за инфраструктурните проекти, например. Ако те са опорочени, къде е разследването? ПП и ДБ трябваше да извадят на преден план темата с ТОЛ-системата. Когато тази система беше представена на обществото, и Борисов, и Нанков, и Дончев, и Аврамова, говореха, че приходите от нея ще бъдат около 1.3 млрд. лв. на година. Това означава, че с тези пари инфраструктурните проекти могат да се самофинансират. В момента приходите от ТОЛ-системата с в пъти по-малко – я има я няма 300 млн. лв. годишно. За Турски поток и за изхарчените над 3 млрд. лв. също не бе направено съществено разследване. Нямаше дори смислен дебат, въпреки огромния негативен геополитически ефект. Защо големият евроатлантик прокара проектът на Путин? Защо Националния план за възстановяване и устойчивост не беше внесен през април 2021 г. – след три обсъждания? След мен и потоп ли каза Борисов тогава? Ами преразглеждането на НПВУ в края на последния парламент? Няма държава в ЕС, която да го е направила, всички вече трансформират икономиките си с тези пари.

Как тази постановка може да се промени след 2 април, как да очакваме ново съотношение на силите? Дори да се сдобием с редовно избран кабинет, той би се крепил на крехко мнозинство?

– Пътят е обединяване на широк формат да бъдещето на България, за достигане на по-висока избирателна активност на местния вот. И да се планират действията за парламентарните избори след местния вот. Сегашните избори няма да доведат до нищо полезно.

Изключвате ли възможността „Хартиената коалиция и приятели“ да грабне властта и да си организира местните избори?

– Ако приемем „Хартиената коалиция“ като евентуална парламентарна коалиция, това за ДПС би било много добро политическо решение, защото ще влезе в управление през централния вход. Но за ГЕРБ, които вече са отписали София, Пловдив и Варна, комбинацията с ДПС и БСП ще бъде голяма грешка. Да се надяваме, че ако се окажат в опозиция, ПП и ДБ ще отворят това коалиционно ветрило, за което говорим и на местните избори ще дадат старта на големите промени.

Усещате ли наченки на цепене в средите на ГЕРБ, особено след удара на „острието Магнитски“?

– Това можеше да се случи, ако ПП и ДБ бяха отворили ветрилото. Тогава разумните и стойностни хора от ГЕРБ можеха да потърсят подкрепа на нещо ново и смислено. Но какво да кажем за Тома Биков и Деница Сачева, за Даниел Митов, когото уважавам като действителен евроатлантик, за Томислав Дончев? През 2013 г. първите двама искаха да видят Борисов в затвора. Те, заедно с проф. Ангелов и бившите вътрешни министри, нямат нищо общо с философията, структурирането и изграждането на партия ГЕРБ. Те са конформистки настроени и са част от статукво на зависимости.

Възможна ли е в ГЕРБ перестройка тип „Преоблякъл се Илия, пак в тия“?

– Докато има ГЕРБ, Борисов ще е председател на партията. Дори да е почетен, по концепцията на ДПС. Алтернативата е „Републиканци за България“ и демократичната общност, много измамени от ГЕРБ го разбраха.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст